NATO și Rusia încep exerciții îndelung planificate ale forțelor nucleare, separat, într-un moment de tensiuni uriașe.

Pentagonul și serviciul de informații SUA urmăresc orice mișcări neașteptate sau neobișnuite ale armelor nucleare ale Moscovei, în timpul exercițiului Rusiei.

„Credem că retorica nucleară rusă și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timpul războiului cu Ucraina sunt iresponsabile. Lansarea de arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabilă”, a declarat un înalt oficial al apărării pentru CNN.

Exercițiul rusesc numit Grom, „tunete” în traducere, se desfășoară în fiecare an.

„Apreciem că exercițiul se va întinde pe câteva zile. Va include acțiuni în limitele normale a ceea ce a făcut Rusia în trecut. Va include lansări de rachete reale și o desfășurare de active strategice”, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate.

Deși exercițiul rusesc este unul de rutină, acesta vine după ce președintele SUA Joe Biden a emis un avertisment dur, la începutul lunii, cu privire la pericolul amenințărilor nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, deoarece Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina.

„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă de folosire a unei arme nucleare, dacă lucrurile vor rămâne la fel”, a spus Joe Biden.

După declarațiile președintelui SUA, oficialii administrației au subliniat că Statele Unite nu au văzut încă nicio dovadă că Putin se îndreaptă spre utilizarea capacității nucleare și nici nu există informații care să arate că a decis să facă acest lucru.

Este de așteptat ca exercițiul să se concentreze pe arme strategice, adică pe testarea sistemelor de rachete balistice despre care Rusia ar trebui să informeze în prealabil.

Oficialii NATO și SUA au transmis că sunt încrezători că vor putea monitoriza cu exactitate orice activitate nucleară rusă în timpul exercițiului.

„Vom monitoriza, așa cum facem întotdeauna. Și, bineînțeles, vom rămâne vigilenți”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Luni, NATO începe exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, SUA fiind printre cele 14 națiuni participante.

Zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduieşte exerciţiul, precum şi deasupra Mării Nordului şi Marii Britanii, a precizat NATO, care a subliniat că nu vor fi folosite arme reale.

Exercițiul include avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor exista arme reale la bord.

Sursa: CNN

Articolul precedentO idee pentru anul viitor: Cum ar fi să lăsați parcările gratis pentru orădeni și bihoreni, de ziua orașului?
Articolul următorDrepturi suplimentare pentru salariați