Pericolul de inundații nu a trecut în județul Bihor, care se află în continuare sub cod galben de ploi. Apele revărsate au atins cote istorice și au inundat mai multe case, iar două sate au rămas complet fără curent electric. O casă modulară în care locuiau șase oameni a fost luată cu totul de viitură.

Cei șase oameni care locuiau în casa modulară au rămas acum să doarmă la rude. Viitura de pe Crișul Pietros, râul în albia căruia a fost construită locuința familiei, a luat casa cu totul. Oamenii au fost evacuați de pompieri în timp util. Alte 24 de persoane au fost salvate în ultimul moment din calea apelor învolburate. Râurile puternice și pline de bușteni au venit cu viteză atât de mare încât au pus la pământ trei stâlpi de electricitate de pe malul râului și doua sate au rămas fără curent.

Un pompier a traversat o porțiune de aproximativ 200 de metri de plantație de arbori inundată, în unele locuri apa ajungându-i până la brâu și a ajuns pe malul opus, pentru a prelua firele trimise cu o dronă pe deasupra apei.

În Tinca, râul Crișul Repede a ieșit din matcă încă de ieri. Apa creștea pe terenurile agricole văzând cu ochii. De teamă să nu li se inunde casele, mulți dintre localnici au stat toată noaptea cu teamă.

Teodor Coste, primarul din Tinca: Am avertizat populația din zona de risc, în jur de vreo 30 de gospodării. După aia ne-am organizat ca în cazul în care situația nu va fi exceptioanală să putem evacua persoanele, animalele, bunurile.

Viitura a trecut de localitate, iar apele au început să se retragă. După expirarea codului roșu hidrologic, autoritățile din Bihor rămân în alertă pentru că este în vigoare un cod portocaliu pentru râurile Crișul Repede și Crișul Negru. Populația este sfătuită să nu circule prin zone aflate sub avertizare și să evite desfășurarea activităților în preajma cursurilor de apă.

Anca Mihociu, purtător de cuvând Administrația Bazinală de Apă Crișuri Bihor: Vârful maxim al viiturii de pe râul Crișul Negru se află la stația Talpoș unde cota de pericol a fost depășită cu 3 cm. Viitura se propagă în aval pe sectorul indiguit în amonte de stația hidrometrică Zerind. La ora actuală aici debitul râului este de 157,6 mc pe secundă față de un normal de 30 mc pe secundă.

Debite istorice au fost înregistrate și pe alte râuri din Bihor. Potrivit specialiștilor, volumul total în acumulări a fost de 181 milioane de mc de apă, adică de peste trei ori mai mult decât apa din barajul de la Vidraru. (sursa)

Articolul precedentMinisterul Sănătății condus de penelistul Nelu Tătaru și IGSU, aflat în subordinea lui Raed Arafat, reclamate de Curtea de Conturi la DNA pentru nereguli la achiziții făcute în pandemie
Articolul următorPrefectul Țiplea, alături de Ponta, Dragnea și Udrea!