Alianța Maghiară din Transilvania susține într-o luare de poziție că „antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat” și „atitudinea instigatoare a președintelui României împotriva maghiarilor din Transilvania” fac parte din motivele pentru care România nu este pregătită pentru Schengen.

Formațiunea politică este condusă de János Mezei, iar prim-vicepreședinte este orădeanul Csomortányi István, consilier al președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan.

„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, se arată în comunicatul Alianței Maghiare din Transilvania, potrivit Hirado.hu.

Consilierul… special al lui Bolojan

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, l-a angajat în 2021 consilier personal pe Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Președintele PPMT are la activ gesturi și declarații controversate.

În decembrie 2019, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, orădeanul Csomortanyi Istvan, a fost amendat cu 5.000 lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că într-o fotografie în care făcea salutul nazist. Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare. Amenda a fost contestată, însă instanța a menținut sancțiunea. (stiripesurse.ro)

Articolul precedentMai ținem minte? Ce le-a spus Ciucă europarlamentarilor români la Bruxelles despre Schengen: ”Să nu fim vocali împotriva Olandei / Să nu le zicem nimic, așa e bine.” Lângă el, Aurescu le găsea scuze olandezilor împotriva României!
Articolul următorFondul Proprietatea vrea să vândă fulger deţinerea de 3% la OMV Petrom, într-o tranzacţie de aproape 830 mil. lei