E un adevărat show pe scena politică în momentul de față din cauza pregătirii listelor cu numele candidaților pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. În timp ce mai multe nume grele cu ștate vechi în PNL nu mai prind locuri eligibil, o serie traseiști notorii, actuali senatori și deputați PSD, dar și patru foști miniștri, trei din Guvernele Dragnea, iar unul din Guvernul Ponta, au prins locuri eligibile pe listele liberalilor.

Majoritatea dintre aceștia au fost răsplătiți cu locuri eligibile de conducerea PNL după ce au părăsit PSD-ul aflat în derivă după condamnarea lui Dragnea și au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut.

Pe când era în opoziție, liderul PNL, Ludovic Orban, dorea să interzică prin lege traseismul politic, iar parlamentarii să-și piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleși. ”Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democrației”, declara Orban în august 2017, când anunța intenția de a depune un proiect de lege pentru a opri traseismul.

Miniștrii lui Dragnea de pe listele PNL

Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, doi foști membri ALDE, trecuți apoi la Pro România și, în final, aterizați în PNL, se regăsesc pe locuri eligibile pe listele PNL pentru parlamentare. Daniel Constantin, fost președinte al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu și ministru în guvernele Ponta, Grindeanu și Tudose, candidează pentru un fotoliu de parlamentar la Argeș, fiind numărul doi pe lista PNL.

Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, candidează la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București. Ambii au fost suspendați din Pro România după ce au votat învestirea Guvernului Orban în pofida interdicției impuse de Victor Ponta. Cei doi au fost răsplătiți ulterior de PNL cu locuri direct în conducerea centrală a partidului.

Un alt ministru în guvernele patronate de Liviu Dragnea și care candidează din partea PNL, este Toma Petcu. Fost ministru al Energiei în Cabinetele Grindeanu și Tudose, Petcu deschide acum lista PNL la Senat, după ce în 2016 fusese ales deputat din partea ALDE.

Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în guvernele PSD conduse de Grindeanu, Tudose și Dăncilă, a prins și el un loc eligibil din partea liberalilor, fiind poziția a doua pe lista PNL Bacău pentru Camera Deputaților. În 2016, el a fost ales senator din partea ALDE. (sursa)

Articolul precedentOrban și-a pus șoferul pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaților la Teleorman
Articolul următorEconomist: Guvernul apeleaza la metode ceausiste pentru a depasi pandemia