​O persoană a murit și alte două au fost rănite după ce un bărbat a atacat mai mulți turiști în centrul Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel, a anunțat sâmbătă ministrul de interne Gerald Darmanin, potrivit Reuters.

Poliția l-a arestat rapid pe bărbatul în vârstă de 26 de ani, cetățean francez, folosind un dispozitiv paralizant de tip Taser, a declarat Darmanin presei.

Suspectul fusese condamnat în 2016 și a executat patru ani de închisoare pentru că plănuia un atac și se afla pe lista de supraveghere a serviciilor de securitate franceze, fiind cunoscut și ca având tulburări psihiatrice, a adăugat ministrul de interne.

Atacul a avut loc în jurul orei 19.00 GMT (ora 21:00 în România), când bărbatul a atacat cu un cuțit un cuplu de turiști pe Quai de Grenelle, la câțiva metri de Turnul Eiffel, rănind mortal un cetățean german.

„Bărbatul a murit din cauza rănilor provocate de lovituri de cuțit”, iar atacatorul „a atacat-o pe soția acestui turist german”, dar aceasta a fost salvată „datorită unui taximetrist care a văzut scena”, potrivit lui Darmanin.

El a fost apoi urmărit de poliție și a atacat alte două persoane cu un ciocan înainte de a fi arestat. Cei doi răniți sunt un francez, în vârstă de aproximativ 60 de ani, și un turist străin, a cărui naționalitate nu a fost precizată.

Suspectul a strigat „Allahu Akbar” și a spus poliției că era supărat pentru că „atât de mulți musulmani mor în Afganistan și în Palestina” și era, de asemenea, afectat de situația din Gaza, a declarat Darmanin.

Agresorul, Armand Rajabpour-Miyandoab, un francez născut în 1997 din părinți iranieni, a fost arestat la scurt timp după incident și plasat în custodie, notează AFP.

El a înjunghiat un turist german născut în 1999, care a murit, iar apoi a atacat alte două persoane cu un ciocan.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru omor și tentativă de omor în legătură cu o acțiune teroristă și pentru conspirație teroristă criminală.

Agresorul le-ar fi spus polițiștilor care l-au oprit că „nu mai suportă să vadă musulmani murind, atât în Afganistan, cât și în Palestina” și, de asemenea, a spus că este „furios” din cauza „a ceea ce se întâmplă în Gaza” și că Franța ar fi „complice la ceea ce face Israelul” acolo.

Anchetatorii vor examina tratamentul medical al autorului, un bărbat cu un „profil foarte instabil, foarte influențabil”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul securității.

„A fost el monitorizat din punct de vedere medical, așa cum ar fi trebuit și pentru cât timp era nevoie?”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției.

Acest bărbat a fost arestat în 2016 de către Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) pentru că plănuia o acțiune violentă în cartierul de afaceri La Défense, la periferia vestică a Parisului.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare și eliberat după patru ani de detenție, potrivit sursei citate.

Armand Rajabpour-Miyandoab, care locuia împreună cu părinții săi în suburbia pariziană, potrivit lui Gérald Darmanin, a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care își revendica atacul, au confirmat pentru AFP surse din poliție și securitate.

În ea, el vorbește despre „evenimente actuale, despre guvern și despre uciderea musulmanilor nevinovați”, a precizat sursa de securitate.

În acest stadiu, anchetatorii nu știu când a fost filmat acest videoclip, dar el a fost postat online „în același timp” cu atacul, potrivit acestei surse. (sursa)

Articolul precedentCe sunt sfătuiți cei care se întorc din minivacanța de 1 Decembrie. Situația traficului rutier pe șoselele României
Articolul următorUn român a creat pentru Dior o geantă din colecția inspirată de modele tradiționale din Bihor