De câteva zile, temperaturile scăzute și-au făcut simțite prezența iar frigul s-a instalat în apartamentele românilor, dar și în școli, spitale și instituții care depind de sistemul centralizat.

Majoritatea orașelor țării, unde societățile de termoficare încă sunt în funcțiune și asigură apa caldă și încălzirea locuințelor pentru un număr important de populație sunt acum în pragul colapsului, după ce s-au trezit nu numai fără bani, dar și cu prețuri mai mari de cinci ori la achiziția combustibililor necesari, în special gaze.

Primarii au căutat salvarea la Guvern, în fondul de rezervă, dar până în prezent nu au obținut nimic.

O situație critică este la Timișoara. Aici, cel puțin o unitate de învățământ și-a suspendat cursurile nu din cauza pandemiei, ci a frigului din clase, după ce agentul termic produs de societatea de termoficare nu a mai ajuns și la unitatea școlară. Primăria a ajuns în situația de a cumpăra zilnic gaz pentru ca firma administrației locale, Colterm, să poată furniza căldură.

“Plata zilnică, în avans, spre furnizorul de gaz, înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli. Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

La Iași, primarul Mihai Chirica a apelat la Ambasada Poloniei pentru a face rost de cărbune. La fel ca și gazul, prețul la cărbune a crescut amețitor, respectiv 240 de dolari/tonă.

În aceste condiții, Primăria caută în vistierie 100 de milioane de lei pentru a putea depăși iarna care este abia la început și s-ar putea întinde pe câteva luni bune.

Promisiuni de la Guvern

Și Oradea, atât de lăudată pentru sistemul său de termoficare eficient, are probleme cu încălzirea. Primarul spune că a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu, care i-ar fi promis că va acționa în favoarea orașelor care se confruntă cu această problemă. Necesarul este însă mai mare decât sumele care au mai rămas în prezent în fondul de rezervă al statului.

„Dacă nu vor veni, atunci vom fi în imposibilitate, anul viitor, să mai dezvoltăm alte investiții în partea de infrastructură. Va trebui să tăiem o sumă serioasă de la investiții”, subliniază primarul Florin Birta.

Aceeași soluție a gândit-o și primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, care vrea să facă o rectificare negativă, iar toți banii alocați investițiilor să-i depună garanție, până la sfârșitul acestei luni, la Complexul Energetic Oltenia, cu speranța că nu va fi întreruptă furnizarea agentului termic în oraș.

Indiferent de partidele din care fac parte, primarii spun că preferă să folosească banii pentru dezvoltarea orașelor numai să nu lase oamenii în frig.

Este și cazul Brașovului, unde deși centrala termică a fost complet modernizată și nu mai sunt pierderi deloc pe rețea sume importante din bugetul de investiții vor fi cheltuite pentru acoperirea majorării prețurilor la gaze.

La Focșani, Consiliul Local Municipal a făcut miercuri, 14 octombrie, o alocare de 1,3 milioane de lei, bani luați de la repararea străzilor, pentru ca centrala societății de termoficare să funcționeze până la finalul lunii. Situația este însă dramatică, firma Primăriei, aflată în insolvență, având nevoie de peste 100 de milioane de lei pentru a trece cu bine iarna. Tot de astăzi, căldura și apa caldă în școli, spitale și apartamente se dă cu program, căldură patru ore dimineața și apă caldă trei ore seara. Primarul a făcut apel la directorii de școli să folosească metode alternative de încălzire, gen reșouri.

“Avem o situație de criză! Cer imperativ directorilor de şcoli să folosească şi sisteme alternative de încălzire”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Se apreciază că autoritățile locale au nevoie de două miliarde de lei pentru a acoperi necesitățile legate de încălzire, ceea ce înseamnă dublu față de suma alocată recent de Guvernul Cîțu pentru primăriile din țară. (ziare.com)

Articolul precedentNu sunt medicamente pentru infectați Covid-19 din cauza antivacciniștilor!
Articolul următorO bolnavă de Covid trimisă la tratament în Ungaria a murit pe drum. Cinci bolnavi au fost transferați de la Aeroportul Oradea la Debrecen