Costul vieţii din România, în acest an, este cu mult mai mare decât în urmă cu cinci ani, la fel şi inflaţia, arată un studiu al agenţiei de marketing D&D Research.

„După un an de criză era şi normal ca în România să crească costul vieţii, care a încetinit puţin în 2020. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele preţuri au crescut la rate alarmante în 2020. Din fericire, nu toate preţurile urmează această tendinţă, dar în majoritatea cazurilor vedem creşteri ale preţurilor care depăşesc inflaţia. Cu alte cuvinte, costul vieţii creşte anual.”, transmit reprezentanţii agenţiei de marketing D&D Research, potrivit playtech.ro.  

Există și un top al oraşelor în care merită să trăieşti, dar şi costurile sunt pe măsură. În oraşe precum Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, sau Braşov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani. În acelaşi top regăsim şi oraşele Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, care sunt în topul oraşelor cu costuri mari ale vieţii. (adevarul.ro)

Recent, Ziarul Financiar scria despre curiosul caz al judeţului Bihor: de ce sunt salariile din Oradea mai mici ca în Botoşani dacă investiţiile străine sunt de 12 ori mai mari? Investiţiile străine, spuneau jurnaliștii financiari, nu aduc întotdeauna salarii mari. Dovada o face judeţul Bihor, unul dintre campionii în atragerea de investiţii străine, dar unde salariul mediu net este de 2.850 de lei net.

♦ Media salarială din Bihor este mai mică decât în Botoşani, judeţ care a atras de 12 ori mai puţine investiţii străine decât Bihorul.

Ilie Bolojan, citat de zf.ro, încerca să dea vina pe restul județului, DEȘI două treimi din totalul angajaţilor din judeţul Bihor lucrează în zona metropolitană a Oradiei, ceea ce înseamnă că şi în Oradea angajatorii oferă salarii mici.

„Investiţiile din Bihor sunt în principal în zona de producţie. Aceste investiţii încă nu au ajuns la maturitate şi foarte multe dintre posturile disponibile sunt în zona de muncitori în fabrică. Deşi municipiul Oradea se dezvoltă, încă angajaţii din zonele rurale (mai ales muncitorii) se angajează cu salarii mici în producţie. Un alt motiv poate fi acela că, din cauză că au fost reduse posturi în sistemul bugetar, a scăzut şi nivelul salarial mediu“, a explicat Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare Gi Group, care are peste 2.000 de salariaţi în regim temporar, inclusiv în Bihor. 

Articolul precedentDespre „furtul legal” din sistemul de sănătate. Unde au dispărut „luptătorii anticorupție”?
Articolul următorNesimțita cu studii la Moscova și care n-a lucrat o zi în viața ei…