Donald Trump a câştigat luni seara primarele republicane din Iowa, au anunţat media americane, după o jumătate de oră de la începerea votului, consolidându-şi statutul de mare favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP.

Magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, îi devansează pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în acest stat din Midwest, chiar dacă rezultatele sunt încă provizorii şi continuă să evolueze, notează Agerpres.

La orele 05.51, Donald Trump avea 50% din voturi, Ron DeSantis 21%, iar Nikki Haley 20%, potrivit CBS.

În ciuda furtunii de zăpadă care a căzut asupra acestui stat şi a stârnit temeri legate de participare, fostul preşedinte se apropie, aşadar, încă puţin de un probabil duel cu democratul Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă.

Donald Trump a prezis o seară „formidabilă” pentru partizanii săi.

Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

După o rugăciune şi o recitare a tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii au ţinut un discurs în favoarea candidatului lor înainte ca participanţii să-şi scrie alegerea pe o foaie de hârtie.

„Vom sigila granița”

Într-un discurs după victorie, Donald Trump a reiterat că printre prioritățile sale în cazul în care va reveni la Casa Albă pentru al doilea mandat se numără creșterea exploatării petrolului și oprirea imigrației, conform BBC.

„Vom sigila granița”, a spus Trump. „În acest moment, avem o invazie”.

Trump, care a declarat recent că imigranții „otrăvesc sângele” națiunii, susține că migranții care intră în țară provin din „închisori”, „instituții de boli mintale”, celule „teroriste” și țări de care oamenii nu au auzit niciodată.

Maganatul de 77 de ani a promis un „nivel de deportare pe care nu l-am mai văzut de mult timp”.

De asemenea, el a spus că va „îndrepta alegerile noastre” și că va rezolva „foarte repede” războiul din Ucraina și Gaza.

El a mai repetat o glumă pe care o face des, spunând că fostul președinte Jimmy Carter este fericit acum pentru că va fi ținut minte ca fiind „un președinte strălucit în comparație cu Joe Biden”.

În cele din urmă, înainte de a părăsi scena, el le-a spus alegătorilor că această „noapte specială” este doar prima „pentru că noaptea cea mare va fi în noiembrie”, referindu-se la momentul în care se va decide cine va câștiga cursa pentru Casa Albă.

Evenimente cheie ale alegerilor prezidențiale americane în 2024

  • – 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

  • – 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.
  • – 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.
  • – 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

  • – 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.
  • – 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.
  • – 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.
  • – 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.
  • – 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.
  • – 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.
  • – 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.
  • – 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.
  • – 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.
  • – 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.
  • – 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.
  • – 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.
  • – 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
  • – 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
  • – 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.
  • – 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.
  • – 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.
  • – 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.
  • – 5 noiembrie: Ziua alegerilor

– Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

Învestirea președintelui nou-ales abia în ianuarie 2025

  • – 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat “spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

  • – 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.

Ce spun sondajele de opinie

Trump ar lua 47% din voturi în timp ce Biden doar 43%, arată un sondaj al Wall-Street Journal din decembrie 2023, citat de The Guardian. Potrivit aceluiași sondaj, Biden se află la cel mai scăzut nivel de aprobare al președinției sale, o constatare confirmată și de alte sondaje.

Într-un sondaj publicat pe 19 noiembrie de postul NBC și citat de agențiile EFE și Agerpres Biden a obţinut 44% din intenţiile de vot, iar Trump 46%. (HotNews.ro)

Articolul precedentCum trebuie reglat termopanul iarna. Trucul care îți arată că e cazul să faci ceva (VIDEO)
Articolul următorSindicaliștii din penitenciare amenință că blochează închisorile pe termen nelimitat. „Ne-a ajuns cuţitul la os”