Într-o declarație politică susținută în această săptămână în Parlament, deputatul bihorean Ioan Mang a vorbit despre importanța susținerii industriei alimentare din România, în contextul măsurilor luate deja de Guvern pentru sprijinirea agriculturii, a unui nou an agricol bun, dar și al provocărilor și oportunităților aduse de situația de granițele României.

De săptămâna trecută, a spus Ioan Mang, în România se aplică modelul special de salarizare în agricultură și în industria alimentară, o inițiativă a Partidului Social Democrat. Așa cum știm, nu este vorba numai de creșterea salariului minim la 3.000 de lei, pentru că, în realitate, toate salariile din cele două domenii vor crește ca urmare a reducerii unor taxe și impozite care înainte erau aplicate veniturilor salariale.

Măsura promovată și susținută de PSD este, în opinia mea, alături de întreaga activitate – foarte bună și profesionistă a ministrului Adrian Chesnoiu, o veritabilă șansă pentru agricultura românească! Este o șansă pe care, dat fiind contextul actual, România nu are voie să o rateze.

În primul rând, criza agricolă provocată de invazia rusă în Ucraina se resimte peste tot în Europa și nu numai, aducând creșteri de prețuri dar și blocaje majore pe întreg lanțul logistic. Trebuie, așadar, să fim și mai bine pregătiți pentru a prelua o parte din producția pe care ucrainenii o vor realiza, totuși, și în acest an, prin portul Constanța.

Dar, mai mult decât atât și mult mai important, trebuie semnalat faptul că România se bucură de un an agricol excelent, cu producții foarte bune, ceea ce înseamnă oportunități pentru export, deci de valută pentru România. În același timp, înseamnă că avem obligația de a pregăti anul agricol viitor și mai bine. Din acest motiv, inițiativa PSD dă o nouă șansă agriculturii de la noi: oamenii, specialiștii, muncitorii, au motive solide de a rămâne în țară, de a lucra în țară, iar semnele sunt deja încurajatoare. Așadar, pe partea de producție, ne-am acordat și ne acordăm, ca țară, șansa de a rămâne, la multe culturi, fruntașii Europei!

Partea de producție, însă, nu trebuie în niciun fel uitată, și iarăși apreciez eforturile ministrului Chesnoiu în acest sens, așa cum s-a văzut recent în cazul fabricii de zahăr de la Luduș. Pentru că, stimați colegi, producția agricolă bună și oportunitățile de export sunt vești minunate, dar nu ne putem permite să rămânem la nivelul de furnizori de materie primă, de exportatori de bunuri fără valoare adăugată, și de importatori de produse scumpe, multe realizate cu materie primă românească, mai ieftină. Trebuie să oprim acest lucru. De aceea, cred eu, industriile prelucratoare, industria alimentară în primul rând, trebuie acum susținute și ele într-un ritm alert, cu energie și, da, cu multă ambiție pentru România!

Gândiți-vă, doar, cât de bine le-ar fi românilor dacă, pe lângă productivitatea agricolă tot mai bună, am reuși, iar PSD asta își dorește, valorificarea acesteia tot în țară, tot cu angajați români mai bine plătiți, mai bine motivați, mai respectați. Am obține, stimați colegi, independența alimentară pe care ne-o dorim atât de mult, am obține o protecție sporită, mult mai eficace, împotriva volatilității de pe piețele internaționale.

Așadar, eforturile PSD, dialogul constant cu angajații dar și cu firmele din domeniu, ne ajută să facem un nou pas spre ceea ce ne dorim. Eu cred că este bine și reacțiile primite inclusiv din Bihor îmi dau speranțe. Vă rog pe toți să nu slăbim ritmul. Suntem într-o conjunctură care, deși este complicată la granițe, ne oferă multe oportunități, ne oferă multe șanse aici, între granițele noastre de stat membru al UE și al NATO. Haideți să le valorificăm. România nu va fi decât mai puternică dacă vom continua ce a început PSD, iar românii, și asta se va vedeam, vor trăi tot mai bine, la ei acasă – a concluzionat președintele PSD Bihor. (sursa)

Articolul precedentDe la cititori: Oradea. Aeroportul mizeriei și al rușinii! (FOTO)
Articolul următorPatru milioane de români au plătit comisioane de 115 milioane euro pentru 300 de angajați ai fondurilor de pensii Pilon II