Operatorii sistemelor de transport gaze din Ucraina, Gas TSO, și Ungaria, FGSZ, au semnat un nou acord de interconectare, informează profit.ro.

În România, Transgaz încă nu a semnat un nou acord de interconectare cu operatorul ucrainean, în prezent România primind gaz rusesc pe ruta ucraineană prin conducta 1 a fostului coridor interbalcanic, folosit până acum pentru tranzitul gazelor rusești către statele din Balcani și Turcia.

Cum, de la începutul anului, Turcia, Bulgaria, Grecia și Macedonia se alimentează direct din Turkstream, prin România nu mai tranzitează niciun metru cub de gaz rusesc. Fapt care reduce cu două treimi veniturile din tranzitul internațional ale Tranzgaz dat și cu 65% profitul estimat pentru 2020, compania română mai având doar un contract valabil până în 2022 cu Gazprom pe conducta 3 Isaccea-Negru Vodă de tip “ship or pay”.

Negocierile dintre operatorii de transport din Ucraina și Ungaria au durat 3 luni, în timp ce cele dintre Transgaz și operatorul ucrainean au fost inițiate (dar nu și finalizate) de acum 3 ani.

Citește mai mult aici.

Articolul precedentLudovic Orban: Vom elimina restricțiile de circulație în localitate, vom păstra unele pentru ieșirea din localitate
Articolul următorRatingul de țară al Ungariei a fost confirmat. Cum stă România?