Direcția de Sănătate Publică Bihor va lansa în această lună o campanie intitulată ”Împreună pentru sănătatea mintală. Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale.”

Bihor News salută această inițiativă pentru că, mai ales la locul de muncă, afecțiunile ce au legătură cu sănătatea noastră mintală – mai ales stresul și depresia, sunt adevărați ucigași tăcuți, de multe ori ignorați, chiar dacă normele europene și legislația națională ar trebui să ne ajute și să ne protejeze.

Mai mult, însă, mulți angajați refuză să vorbească despre aceste probleme, din cauza rușinii și a fricii de a fi stigmatizat de angajatori sau de alți colegi. Datorită acestor motive, pe plan global se pierd anual sute de miliarde de dolari, prin scăderea productivității, iar România nu este deloc scutită! Se estimează că fiecare leu cheltuit pentru ameliorarea afecțiunilor precum stresul sau depresia poate aduce de patru ori mai mult prin recuperarea productivității angajaților!

Nu uitați că problemele de sănătate mintală sunt prezente oriunde, pot să apară la orice loc de muncă și la orice persoană!

Legislația română vă protejează drepturile în cazul în care suferiți de anumite afecțiuni mintale legate de locul de muncă, inclusiv protecție împotriva concedierii sau prin perimiterea de modificări ale programului de lucru.

Dacă sunteți angajatori, este în favoarea dumneavoastră să identificați astfel de cazuri și să luați măsurile necesare, inclusiv prin modificarea sau întărirea culturii organizaționale și prin toleranță zero față de bărfe, șicane și alte obiceiuri periculoase între colegi. De asemenea, merită să veniți periodic în întâmpinarea nevoilor angajaților dumneavoastră și să evaluați împreună, deschis și sincer, gradul lor de mulțumire.

Articolul precedentGuvernul PNL refuză creșterea veniturilor. Ce spune Europa?
Articolul următorCine va conduce județul Bihor?