Numirea lui Dan Vîlceanu la şefia Finanţelor reprezintă oficializarea influenţei pe care liberalul o are asupra premierului, în condiţiile în care şi-a impus, la centru, în jurul lui Florin Cîţu, numeroşi apropiaţi în funcţii-cheie.

Dan Vîlceanu a fost validat de Biroul Politic Naţional al PNL pentru funcţia de ministru al Finanţelor, în urma unui vot covârşitor în favoarea şefului PNL Gorj. Singurul vot împotrivă a fost cel al preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care l-a şi explicat. „Prin votul pe care l-am dat mi-am exprimat rezerve extrem de serioase faţă de această candidatură. (…) Din punctul meu de vedere, există riscuri cu privire la această desemnare şi din cauza asta mi-am exprimat votul împotrivă. Am votat împotrivă pentru ca opinia publică să ştie foarte clar că răspunderea integrală pentru această desemnare îi aparţine lui Cîţu şi celor care au convocat”, a declarat şeful PNL, fără a da detalii dacă are cunoştinţă de eventuale probleme penale ale lui Vîlceanu. Orban a menţionat, totuşi, probleme legate de integritate, fiind de părere că Vîlceanu este unul dintre „traseişti”, din moment ce în perioada 2006-2009 a fost în PSD.

Prima victorie a lui Cîţu

Posibilele probleme de integritate nu au contat însă pentru noua majoritate din BPN, structură care acum este controlată de Florin Cîţu, chiar dacă pentru moment este doar vicepreşedinte al formaţiunii. Influenţa lui Dan Vîlceanu în Guvern şi prietenia cu premierul nu sunt noi, ci au fost construite în ultimii ani, când şeful PNL Gorj a reuşit să aducă, pas cu pas, oameni în jurul lui Florin Cîţu, mai întâi la Finanţe, apoi şi la Palatul Victoria.

Tiberiu Horaţiu Gorun, secretarul general Guvernului, a fost adus la centru la insistenţele lui Dan Vîlceanu. Iniţial, în ianuarie 2020, Gorun a fost numit secretar general-adjunct la Finanţe, însă până la sfârşitul lunii a fost numit la SGG. În ultimele două decenii, Gorun s-a orientat politic în funcţie de cine a fost la Putere, în condiţiile în care a fost în PLD, apoi PDL, având ulterior susţinere şi în perioada guvernărilor PSD.

Funcţia ocupată este una deosebit de importantă, din moment ce SGG-ul pregăteşte toate actele pentru şedinţele de Guvern, iar majoritatea documentelor sunt semnate şi de Gorun. Mai mult, aparatul pe care îl conduce are puterea de a face numiri în numeroase companii ale statului.

Lider gorjean, pus consilier al premierului

Tot din anturajul lui Vîlceanu a ajuns în apropierea premierului Iulian Popescu, fost candidat la şefia CJ Gorj, care în luna februarie a fost numit consilier al şefului Guvernului pe probleme de digitalizare. De altfel, surse din conducerea PNL au precizat că pentru Popescu este râvnită funcţia de preşedinte al Agenţiei Române pentru Digitalizare. Problema este că pentru acest post a fost validat de conducerea PNL Tănase Stamule, susţinut de organizaţia Giurgiu, dar care nu este agreat, fiind susţinător al echipei Orban.

Secretar de stat la Finanţe a fost până în iunie şi Dumitru Andrei, economist susţinut de filiala PNL Gorj. Deşi prezentat ca tehnocrat fără vreo legătură cu filiala, fostul secretar de stat era apropiat de Vîlceanu, fiind originar din Târgu Cărbuneşti (Gorj). Demisia acestuia a avut loc în contextul disputelor între premier şi fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, demnitar demis la începutul lunii iulie.

În schimb, la un alt minister-cheie, adică Ministerul Dezvoltării, Dan Vîlceanu a reuşit să îl impună din ianuarie 2020, apoi să-l menţină la reîmpărţirea funcţiilor, în urma parlamentarelor, pe Victor Banţa, în prezent secretar general-adjunct al instituţiei. Ministerul Dezvoltării este instituţia care se ocupă, printre altele, de relaţia cu autorităţile locale şi de unde pornesc şi finanţările.

Gheorghe Pecingină, trimis deputat

În cercul de apropiaţi ai lui Vîlceanu şi ai premierului este şi Gheorghe Pecingină, acum deputat de Gorj. În 2020, când Cîţu era ministru al Finanţelor, Pecingină era secretar de stat la minister şi om de mare încredere, gorjeanul liberal fiind şi şeful Comitetului Interministerial pentru Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EXIM BANK, de unde primea lunar peste 20.000 de lei, pe lângă leafa de secretar de stat. Pecingină a atras atenţia şi pentru faptul că a trecut prin patru partide înainte de a-şi da seama că se potriveşte cel mai bine în PNL. Rând pe rând a trecut prin PDL, PP-DD, PSD şi ALDE.   

Nu în ultimul rând, tot echipa Vîlceanu l-a promovat pe Robert Ciocioi pe o funcţie de top la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore din Marea Neagră (ACROPO). Mai precis, de vicepreşedinte al ACROPO. (adevarul.ro)

Articolul precedentDacă așa arată succesele și victoriile SUA și ale alianței din care facem parte, în niciun caz nu vrem să vedem cum ar arăta o eventuală înfrângere
Articolul următorO explicație care poate fi înțeleasă și de un elev de clasa a V-a. De unde vine în realitate „marea” creștere economică a României de 13%