O parte dintre angajații români vor avea doi zile libere în plus de la stat în 2024.

Noi zile libere de la stat în 2024. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat hotărârea adoptată de Guvern, privind stabilirea zilelor lucrătoare. Pe lângă zilele libere știute deja, unii angajați vor avea două zile libere în plus, una în august și una în decembrie.

E vorba despre 16 august și 27 decembrie.

„În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată și al art.139 alin.(4) din Legea nr.53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — (1) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

(2)Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice îți vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.”, se arată în documentul oficial.

Totuși, nu toți românii beneficiază de aceste libere. În hotărârea adoptată de Guvern există câteva precizări legate de o anumită categorie de angajați. Aceștia vor fi nevoiți să se prezinte la locul de muncă, în anumite condiții.

„Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.”, este precizat în hotărârea adoptată de Guvern. (sursa)

Articolul precedentUn bărbat din Coreea de Sud a fost ucis de un robot de împachetat alimente, care l-a confundat cu o cutie de legume
Articolul următorNu avem 5 milioane de pensionari? Numărul real este 2,4 milioane… Cum s-a ajuns la aceste cifre