Canicula din ultimele zile s-a manifestat la fel de intens și pe crestele munților, iar cei care au crezut că găsesc răcoare sub brazii seculari au realizat că s-au înșelat amarnic.

La cota 2.000, pe Transfăgărășan, termometrele au arătat vineri la prânz, 21 iunie, o temperatură de peste 30 de grade Celsius. O valoare “enormă”, spun salvamontiștii.

“La Cota 2000, la refugiul nostru, erau 31 de grade Celsius, la prânz. Ceea ce înseamnă enorm”, a declarat Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeș pentru dcnews.ro.

Cât privește variațiile de temperatură de la zi la noapte, în contextul perioadei caniculare, cu avertizări de Cod portocaliu, specialistul a afirmat că temperatura mai scade spre seară, “noaptea este OK, dimineața este răcoare, cam 10-12 grade Celsius spre dimineață, dar se încălzește imediat”.

Din cauza fenomenului de inversiune termică, la Cota 2000 din Bucegi s-au înregistrat în sezonul rece temperaturi neobișnuit de ridicate. De exemplu, în decembrie 2023 au fost zile în care termometrele au atins valori mai ridicate în vârful muntelui decât în București. (sursa)

Articolul precedentUn bărbat s-a trezit dat în judecată de iubita lui pentru că nu a dus-o la aeroport. Cum a încercat femeia să câștige în instanță
Articolul următorStart pentru o nouă autostradă, care va asigura o altă legătură între Moldova și Transilvania