Neuralink, compania lui Elon Musk pentru crearea de implanturi cerebrale a anunțat, joi, că a primit undă verde din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA să înceapă primele teste clinice pe oameni, după o lungă perioadă în care s-a străduit să obțină această aprobare, relatează The Guardian.

Musk a spus de cel puțin patru ori în trecut, din 2019 și până acum, că Neuralink va primi autorizația să înceapă testele pe oameni pentru implanturi cerebrale care ar urma să trateze probleme extrem de grave, precum paralizia sau orbirea.

Deși a fost fondată în 2016, compania a depus solicitarea de autorizație abia la începutul lui 2022. Atunci, FDA a respins-o, au spus șapte angajați foști și actuali ai Neuralink, conform Reuters.

FDA a cerut Neuralink să rezolve mai multe probleme pentru a putea primi aprobarea pentru testele pe oameni. Printre ele s-au numărat situații de risc cu bateria cu litiu a dispozitiviului, posibilitatea ca firele din implant să migreze în interiorul creierului și provocarea de a extrage, la nevoie, implantul, fără a afecta țesutul cerebral.

Decizia de joi vine în condițiile în care parlamentarii americani îndeamnă agențiile de reglementare să vevrifice dacă la Neuralink a existat testare eșuată pe animale și experimente efectuate pe repede înainte.

Neuralink a mai fost investigat, în trecut, de autoritățile federale americane.

Anul trecut, inspectorul de la Departamentul Agriculturii din cadrul guvernului american a investigat, la solicitarea unui procuror federal, posibile încălcări ale legislației pentru drepturile animalelor la Neuralink.

Compania a ucis în jur de 1.500 de animale – 280 de oi, porci și maimuțe – în cadrul experimentelor sale începute din 2018.

De-a lungul anilor, Musk a vorbit cu siguranță de sine despre planurile sale ambițioase la Neuralink. Anul trecut, el a spus că este atât de încrezător în această tehnologie, încât ar fi dispus să le pună implanturile cerebrale și copiilor lui.

Musk are în minte un lanț de centre locale de implant, unde oamenii ar urma să-și implanteze cipuri capabile să vindece o serie de afecțiuni – obezitate, autism, depresie schizofrenie –  sau să permită accesul la internet sau „telepatie”. (sursa)

Articolul precedentReguli noi pentru cei care vor să vândă sau să cumpere mașini
Articolul următorBărbatul care a câștigat 2 miliarde $ la loterie este acuzat că a furat biletul. Și-a cumpărat deja o casă de 25 de milioane $