Un studiu recent a arătat că mirosurile familiare pot ajuta persoanele deprimate să-și îmbunătățească starea, ele fiind mai eficiente decât cuvintele pentru declanșarea amintirilor pozitive.
Anca Petrache: Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh susțin că, cu ajutorul mirosurilor, persoanele care suferă de depresie ar putea să se elibereze de tiparele de gândire negative și să înceapă vindecarea, scrie Medical Xpress.
În cadrul unui studiu recent, mai multe persoane deprimate au fost expuse la diferite mirosuri (24 de mostre, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute), fiind întrebate legat de amintirile pe care acestea le declanșează. Alți subiecți au fost îndrumați pe aceeași cale, dar lor li s-au dat indicii verbale.
Participanții au raportat că amintirile declanșate de mirosuri (precum portocala, lavanda, vanilia, chimenul, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant sau cremă de pantofi) au fost mai vii și mai reale.
Autorii studiului au fost surprinși să descopere că, deși subiecții nu au fost îndemnați să se gândească la ceva pozitiv, aceștia erau mai predispuși să își amintească lucruri sau evenimente plăcute atunci când erau expuși la mirosuri și nu li se inducea o amintire cu ajutorul vorbelor.
„Nu este vorba că pacienții depresivi nu au amintiri – ci că au probleme în a le accesa”, a declarat Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, unul dintre autorii studiului, conform NBC News.
Oamenii de știință plănuiesc să efectueze studii suplimentare folosind tehnologia de scanare a creierului, pentru a investiga modul în care mirosurile interacționează cu creierul la persoanele depresive.
Ce este clar până acum e faptul că mirosurile par să stopeze cumva gândirea excesivă, ceea ce, în cazul depresiei, e un avantaj.
Autorii studiului cred că îmbunătățirea memoriei ar putea avea beneficii pe mai multe fronturi pentru cei care suferă de depresie, cum ar fi îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor și de reglare emoțională. (sursa)