Majoritatea europenilor susțin Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, dar doar 1 din 10 cred că Ucraina poate câștiga, potrivit unui sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), majoritatea considerând că o „rezolvare de compromis” este necesară pentru a pune capăt conflictului, scrie politico.eu.

Răspunsurile provin de la 17.023 de respondenți la un sondaj online în 12 țări ale Uniunii Europene efectuat în ianuarie.

Cercetătorii spun că perspectiva pesimistă se datorează în mare parte situației politice din Statele Unite, unde discuțiile privind un nou pachet de ajutor pentru Ucraina sunt într-un impas în Congres, iar fostul președinte Donald Trump caută o revenire bazată parțial pe angajamentul de a retrage ajutor militar pentru Kiev.

În contextul creșterii îngrijorărilor legate de o a doua președinție Trump, ECFR raportează că 41% dintre europeni doresc o creștere sau o menținere a sprijinului actual pentru Ucraina – dar doar o cincime doresc ca Europa să compenseze retragerea sprijinului din partea SUA.

O treime dintre respondenți – cu alegători întrebați în Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Ungaria – doresc ca UE să își limiteze sprijinul.

În timp ce sondajul descrie o imagine sumbră, majoritatea celor chestionați sunt în continuare în favoarea continuării sprijinului pentru Ucraina.

În medie, doar 19,5 % dintre cei chestionați cred că Rusia va câștiga. Cu toate acestea, în Ungaria (64%), Grecia (59%) și Italia (52%), majoritățile doresc ca aliații să facă presiuni asupra Kievului pentru a accepta un acord de soluționare – lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să îl ia în considerare.

„Pentru a argumenta sprijinul european continuu pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred, cu adevărat, că Ucraina poate câștiga din punct de vedere militar, a spus Leonard. Prin urmare, cel mai convingător argument pentru un public din ce în ce mai sceptic a fost că oferirea de ajutor, în continuare „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul, mai degrabă decât o victorie pentru Putin”.

După doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, autorii raportului au spus că europenii nu se arată deloc optimiști cu privire la situație, însă angajamentul lor de a preveni o victorie a Rusiei a rămas unul stabil.

„Pe măsură ce Europa și SUA intră în sezonul electoral, încercarea de a defini pacea va fi un câmp de luptă critic”, au scris autorii.

O victorie a Rusiei „nu este pace”, a spus Krastev, coautor al raportului, care este și președintele centrului de gândire Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia. „Dacă prețul încheierii războiului transformă Ucraina într-o țară a nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea ei”.

Sondajul a demonstrat că mulți europeni au considerat din ce în ce mai mult războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind o preocupare directă pentru ei, 33% spunând că a avut un impact mai mare asupra țării lor – și asupra Europei (29%) – decât războiul din Orientul Mijlociu (comparativ cu 5% care au spus contrariul, referitor la ambele aspecte). (ziare.com)

Articolul precedentIoan Mang: În ultimii doi ani, Ministerul Transporturilor a făcut investiții masive în infrastructură
Articolul următorMirosul, arma împotriva depresiei?