România pare să fi găsit rețeta de „succes” în lupta cu coronavirusul, scrie pe un ton sarcastic Patrick André de Hillerin, într-un comentariu-parabolă publicat în Libertatea. Testând mai puțin, avem mai puțini infectați în statisticile oficiale și cifre mai bune de raportat.
O poveste mai veche vorbește despre prostul satului, care se gândește că ar face bani frumoși dacă ar fura clopotul de bronz al bisericii și l-ar vinde pe bucăți la un centru de colectare a metalelor. Doar că, ajuns în clopotniță, cetățeanul își dă seama că, lovind cu barosul în clopot, ca să-l spargă, face foarte mult zgomot și riscă să trezească tot satul. După câteva momente de gândire, vine și soluția: prostul satului își îndeasă în urechi niște dopuri de ceară și începe să lovească năprasnic în clopot, fericit că a rezolvat problema zgomotului.
Deocamdată, ținem minte povestea și facem un exercițiu de imaginație. Ni-l închipuim pe Klaus Iohannis față în față cu alți lideri ai Europei, încercând să găsească soluții pentru rezolvarea valurilor consecutive ale pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2. Toți au probleme. Toți, mai puțin unul, care a devenit vedeta întrunirii. Din toate cancelariile europene țâșnesc întrebări și nelămuriri la care doar președintele României poate răspunde, căci țara lui este un adevărat miracol, este singura țară din Europa în care pandemia este ținută în frâu.
„Domnule președinte, spuneți-ne și nouă, împărtășiți-ne cheia succesului dumneavoastră!”. „Ăăă, păi la început am interzis circulația în parcuri în timpul nopții”.
„Și noi, și noi!”, se aude din toate colțurile continentului. „Spune-ți-ne ce altceva ați făcut, că asta n-a funcționat la noi”. „Ăăăă, noi am închis școlile”.
„Și noi, și noi”, răspund în cor liderii Europei. „Ce altceva ați mai făcut?”. „Ăăăă, noi am interzis circulația între orele 23 și 6”, explică plin de el președintele nostru.
„Și noi, ba am mers chiar mai departe, i-am băgat pe oameni în case și mai devreme, dar tot nu putem opri răspândirea virusului. Ce altceva ați mai făcut?”. „Ăăă, noi am carantinat unele localități unde erau multe cazuri, dar nu am carantinat alte localități unde erau la fel de multe cazuri”.
„Noi le-am carantinat pe toate, am închis țările cu totul, dar tot se răspândește virusul”, spun, din ce în ce mai deznădăjduiți omologii domnului Iohannis. „Ăăă, da, dar noi am închis magazinele la ora 21!”.
„Și la noi, și la noi!”. Deja liderii Europei sunt disperați. Au făcut și ei tot ce a făcut președintele Iohannis, ba uneori au făcut și mai mult, mult mai mult, mult mai drastic. Și, totuși, în toată Europa numărul cazurilor crește, în timp ce în România numărul cazurilor scade, deși măsurile sunt mult mai relaxate.
„Klaus”, se aude un cor de voci de lideri, „spune-ne, Klaus, te implorăm. Noi nu mai știm ce să facem. Impunem lockdown-uri, închidem magazine, închidem pârtiile de schi, nu lăsăm lumea să circule și testăm, testăm, testăm în draci, iar numărul cazurilor și al deceselor crește și crește, și crește…”.
„Aaa, bine, mă, voi mai și testați…”, răspunde președintele Iohannis, bosumflat și își pune dopurile de ceară, continuând să povestească ce măsuri înțelepte a luat guvernul lui pentru a se ajunge la miracolul românesc al ieșirii din pandemie.
Citeşte întreaga ştire: „Miracolul” românesc al ieșirii din pandemie. Ce le-ar spune Iohannis liderilor europeni, dacă aceștia l-ar întreba cum de avem mai puțini infectați