În 14 mai 2020, Ministerul Sănătăţii din Bolivia autoriza utilizarea ivermectinei pentru tratarea COVID-19, medicamentul fiind folosit până acum în principal pentru bolile parazitare ale animalelor, dar și pentru unele ale oamenilor. Știrea AFP, preluată și de presa din România, s-a stins atunci rapid. La opt luni după, farmaciile veterinare sunt brusc asaltate de cereri pentru medicament, medicii și autoritățile intervin avertizând asupra pericolului utilizării de către oameni a medicamentului de uz veterinar. În România, ivermectina nu e aprobată pentru uz uman decât ca unguent de uz extern.
În prezent, ivermectina face obiectul a numeroase studii, în ciuda concluziilor încurajatoare, nefiind încă autorizată pentru tratamentul COVID-19.
„Nebunia Ivermectinei” s-a declanșat odată cu un interviu dat de Gigi Becali pentru ziare.com, pe 17 ianuarie. Titrat „EXCLUSIV Dezvaluirile lui Becali: “Se gaseste doar la mine in Romania, e cel mai bun. Eu am ser, nu pastila. Am 50.000 de flacoane blocate in vama”, materialul începea cu fraza „Gigi Becali a ajutat lumea fotbalului sa se vindece de COVID -19” și continua creditând „minunea”: „Ioan Niculae, tatal lui Marius Sumudica, Leo Grozavu, Anamaria Prodan Reghecampf au primit tratamentul minune de la patronul FCSB”. Patronul FCSB garanta că „cel mai bun (tratament-n.r.) este ivermectina. Se gaseste doar la mine, acum in Romania”
Stirea a fost preluată rapid. Pe 18 ianuarie Pro sport titra: Gigi Becali a readus medici în România și anunță tratamentul minune împotriva COVID-19: „Se găsește doar la mine!” / EVZ: Gigi Becali: Ivermectina este medicamentul-minune / Playtech: Gigi Becali rupe tăcerea. Ce medicament vindecă oamenii de covid-19: ”Se găsește doar la mine, e cel mai bun” / România TV: Medicament pentru animale, leac pentru Covid. Gigi Becali: „Te vindeci cu 10 lei”

Info pe scurt:

  • Ivermectina a fost descoperită la sfârșitul anilor 1970 și aprobată pentru prima dată pentru utilizarea la animale în 1981.
  • Ivermectina a fost aprobată ulterior și pentru administrare la om pentru tratarea a unor boli parazitare intestinale, precum strongyloidiaza intestinală și oncocercioza. De asemenea, este folosită în medicația topică, de uz extern, numai pentru tratamentul paraziților, cum ar fi păduchii sau scabia, sau a unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea rozacee. În prezent este aprobată pentru uz uman în multe țări, din UE până în Statele Unite și în Japonia. Se află pe lista OMS a medicamentelor esențiale.
  • Ivermectina nu e aprobată pentru uz uman în România decât extern, ca unguent. (autorizație ANM)
  • În ultimii 50 de ani, efectele antivirale ale ivermectinei au făcut subiectul a numeroase studii in vivo și in vitro. Potrivit revistei Nature, mai multe studii au raportat efecte antivirale asupra virusurilor ARN, inclusiv SAR-COV-2 sau ADN. (detalii complete aici). Chiar dacă rezultatele în cazul studiilor de laborator au fost incurajatoare, administrarea la oameni ca tratament pentru COVID-19 nu este recomandată oficial.
  • Ivermectina este evaluată în prezent ca un tratament potențial pentru COVID-19.
  • Tratamentul cu ivermectină NU este autorizat nici în SUA pentru COVID-19 ( mai jos în text vezi poziția FDA și NIH).
  • Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, încearcă să aducă Ivermectina în spitalele COVID din România. Scopul, spune el, medicii români vor putea observa singuri ce eficiență și ce efecte asupra pacienților COVID-19, pentru a nu fi nevoiți să se bazeze pe studii din alte țări.
  • Medicii români din spitale COVID știu că medicamentul a avut rezultate bune în studii, dar așteaptă ca el să fie aprobat în țara noastră, pentru a îl putea folosi.

Medic din linia I: Nu trebuie să plecăm de la ideea că un medicament e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, spital COVID, face apel la o “abordare echilibrată” în cazul Ivermectinei – el spune că datele și studiile pe care le avem în acest moment sunt într-adevăr promițătoare: “Sunt studii în derulare, în mod clar este un medicament promițător, dar nu ar trebui să sărim peste etape. Și așa cum s-a întâmplat și cu alte medicamente de-a lungul pandemiei, lucrurile trebuie făcute într-un echilibru. Nu trebuie să plecăm de la ideea că el este un medicament miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența, nu spune nimeni că nu poate fi folosit pe viitor, dar în acest moment cred că este evident faptul că nu poate fi folosit și, în plus, nu are nicio treabă cu vaccinarea, nu numai că nu o înlocuiește, dar nu se poate obține cu ajutorul lui o imunizare cu anticorpi. Chiar dacă se discută despre un efect profilactic, nu are nicio legătură cu vaccinarea.”

Practic, Adrian Marinescu, medic aflat în prima linie în lupta împotriva COVID-19 de la începutul pandemiei, atrage atenția că trebuie să așteptăm cu toții, atât medici cât și potențiali pacienți, ca medicamentul să fie aprobat sau inclus în protocolul de tratament pentru COVID-19, pentru ca el să poată fi folosit: “Nu spune nimeni că nu vrem tratamente care să fie eficiente, ieftine și la îndemână. Doar că folosim medicamentele pe care le avem aprobate – chiar dacă este vorba despre aprobări de urgență, ele trebuie trecute prin Comisia de specialitate din Ministerul Sănătății și să fie introduse în protocolul de tratament terapeutic pentru COVID-19. În acel protocol au intrat, de-a lungul pandemiei, și medicamente care au obținut niște aprobări rapide, nu spune nimeni că nu se poate întâmpla.”

“Ceea ce este într-adevăr greșit”, subliniază Adrian Marinescu, “este să folosești deja medicamentul fără prescripție medicală. Pentru că este clar că nu ai de unde să îl iei – dacă te duci și îl iei din farmacia veterinară este o greșeală foarte mare, principial, și cred că oricine își dă seama de lucru ăsta. Și sunt niște etape prin care ar trebui să treacă, etape care se pot întâmpla rapid, nu spune nimeni că nu se întâmplă. El nu are în prospect recomandare pentru COVID-19, însă în cazul COVID-19, cam toate medicamentele au fost folosite în afara prospectului. Nu sunt nici pro nici contra, dar vreau ca lucrurile să se întâmple oficial și să se treacă, așa cum este normal, printr-o latură oficială, iar lucrul acesta trebuie să se întâmple cu orice medicament. Este evident că nu îl putem lua fără prescripție medicală și este evident că un medic nu îl va prescrie în condițiile în care forma pentru uz uman ori nu există în momentul de față, pentru că în mod clar nu te duci să îl iei de la farmacia veterinară, ori nu are oricum acceptul prin Comisia de specialitate din Ministerul Sănătății.”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: “Studiile sunt promițătoare, dar medicamentul nu este deocamdată aprobat”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spune și el că avem de-a face cu un medicament cu rezultate promițătoare în studiile clinice, dar neaprobat deocamdată în România.

“Sunt studii pe asta și par promițătoare, mai mult chiar decât promițătoare trialurile care s-au făcut până acum arată foarte bine, însă medicamentul nu este autorizat în România. Organizația Mondială a Sănătății încă nu a emis o recomandare. Singura rezervă a mea este aceea că medicamentul nu este încă aprobat”, a explicat Răzvan Cherecheș, pentru HotNews.ro.

puteți citi materialul întreg pe HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.