Prezent sâmbătă, 14 mai, la Oradea, ministrul sănătății, a afirmat că infecţia cu noul coronavirus se transformă „încet” într-o viroză sezonieră şi, dacă va mai exista un nou val, acesta nu va pune probleme, informează Agerpres.

„Eu am evitat să fiu tranşant, biologia este o ştiinţă în continuă evoluţie. Opinia mea este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale”, a declarat Alexandru Rafila.

„Dar asta nu înseamnă că anumite persoane vulnerabile, care nu au fost protejate prin vaccinare, nu vor fi la risc. Încet-încet, această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi, dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme. Acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a subliniat demnitarul.

„Anul trecut am avut o mortalitate generală extrem de mare”

Rafila s-a referit și la numărul record de decese înregistrat la nivel naţional: „E adevărat, în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea. Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România din cauza acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii, care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”.

Ministrul sănătăţii a participat sâmbătă, alături de ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la inaugurarea celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, în valoare de 2 milioane de euro, înființat la Spitalul Judeţean din Oradea cu finanţare din Programul Interreg Ro-Hu 2019-2022.

În cursul dimineții, ministrul a participat, la Primărie, la decernarea Premiilor Dr. Carol Mozes, pentru cinstirea memoriei medicului orădean Mozes Karoly, după care a vizita Spitalul Județean, dar și serviciul de Ambulanță Bihor.

La ceremonia de la Primărie, aflată la a zecea ediție, au fost decernate premii unui număr de șase asistente medicale care s-au evidențiat în munca lor în timpul pandemiei COVID, patru dintre acestea fiind din Bihor, una din Sălaj și una din județul Satu Mare.

Articolul precedentZeci de percheziții în această dimineață în Bistrița-Năsăud și Bihor. Ancheta vizează un „tun” de peste un milion de lei
Articolul următorA spune despre un bărbat că este „chel” reprezintă hărțuire sexuală, a decis un tribunal britanic