Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, conform profit.ro.

“Din datele pe care le avem la dispoziție în Registrul electronic al evidenței salariaților, REVISAL-ul așa cum este cunoscut, evidența pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur este o situație gravă. Ne-am pregătit cu o estimare undeva la 300.000 – 400.000 pentru această perioadă acoperită de decretul președintelui (starea de urgență, n.r.). Urmărim permanent evoluția lucrurilor și în mod evident vor urma noi decizii în funcție de evoluția lucrurilor”, a precizat ministrul Muncii la Digi24.

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, numărul salariaților activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020, scrie Agerpres. 

În același timp, Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor, a solicitat, într-o declarație acordată Bihor News, ca angajatorii să prioritizeze pe lângă interesele patrimoniale ale companiilor și interesele legitime ale angajaților, fără de care aceste companii nu ar putea funcționa, iar capitalurile tehnice și financiare nu ar avea nicio valoare!

Directorul Bekesi Csaba propune astfel angajatorilor acordarea concediilor de odihnă aferente anului în curs în această perioadă, considerând că este inacceptabil ca în a treia zi a stării de urgență declarate, situația angajaților să fie periclitată de anunțarea unor măsuri de tipul concedieri colective.

Totodată, acolo unde activitatea a fost doar redusă, spune directorul AJOFM Bihor, propunem reducerea timpilor de lucru prin transformarea DE COMUN ACORD a contractelor individuale de muncă cu timp întreg în contracte individuale de muncă cu timp parțial, astfel încât statutul de asigurat al angajatului să se mențină. Este important ca societățile să utilizeze rezervele statutare și provizioanele existente, iar această perioadă să poată fi parcursă într-un mod solidar și responsabil atât de angajatori cât și de angajați.

Dacă acum câteva săptămâni încă ne loveam de lipsa resurselor umane, acum, la abia trei zile de la declararea stării de urgenta, nu ne putem lăsa angajații de izbeliște. După orice recesiune urmează creștere economică, atunci când, din nou, patronii vor trebui să apeleze la cât mai mulți angajați pentru a sprijini relansarea economică.

Articolul precedentMesaj pentru tineri: “Nu sunteţi invincibili, acest virus poate chiar să vă ucidă!”
Articolul următorCe nu mai au voie să comunice prefecții despre coronavirus începând de AZI? Document oficial!