Trimiterea planului național de redresare (PNRR) în valoare de 29,2 miliarde de euro de către guvern la Comisia Europeană a provocat reacția Consiliului Tineretului din România (CTR), principala organizație care apără interesele acestui segment social.

Consiliul se arată dezamăgit că executivul nu a inclus în varianta finală a PNRR propunerile de programe dedicate în mod specific tinerilor, cu subcomponente legate de promovarea economiei circulare, a digitalizării sau care urmăreau situația grupului vulnerabil NEET (categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare).

”Excluderea componentei de tineret din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un pas în spate în dezvoltarea mecanismelor durabile și sustenabile de reziliență ale României, prin lipsa de investiții în capacitatea tinerilor pentru o mai bună tranziție către joburi digitalizate, care pot susține economia sustenabilă a României. Investițiile în tineri sunt, de fapt, investiții în soluții sociale și economice durabile, prin dezvoltarea de aptitudini și cunoștințe ce pot, ulterior, circula în interiorul societății. Lipsa acestor investiții conduce însă la precara dezvoltare a cunoștințelor și aptitudinilor necesare rezilienței naționale și inerent la absența transferului lor”, arată Consiliul Tineretului într-un comunicat.

Ce propunea mai exact Consiliul?

  • investiții în granturi pentru sectorul public și cel neguvernamental de/pentru tineret
  • programe pentru prevenirea creșterii fenomenului NEETs prin „investiții în dezvoltarea competențelor tinerilor pentru locurile de muncă verzi”
  • activități și întâlniri în sensul „dezvoltării aptitudinilor tinerilor și dezvoltării de mecanisme administrative și sociale pentru îmbunătățirea și descentralizarea competențelor de tineret”, „dezvoltarea infrastructurii pentru tineret, verzi și digitale”, necesară creșterii „competențelor digitale ale tinerilor, precum și a competențelor și cunoștințelor privind economia circulară” de la 5.000 euro la 2.840.915 euro.

Valoarea totală a proiectelor propuse de CT era de circa 150 de milioane de euro, din totalul de 29,2 miliarde de euro al PNRR – format atât din granturi nerambursabile, cât și din împrumuturi la dobânzi scăzute.

CTR reunește 22 de structuri federative, cu o rețea de peste 500 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth). (g4media.ro)

Articolul precedentBihoreanca Iolanda Babău a câștigat titlul de Miss Elite Popularity 2021 la Cairo
Articolul următorSecretele pandemiei: În anul în care am stat cu sufletul la gură pentru ca secțiile ATI să nu intre în colaps, autoritățile au ratat construirea a 20 de spitale modulare din bani europeni