Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică în vizită în România, apoi va merge în Slovacia, în contextul crizei refugiaților ucraineni, unii dintre aceștia fiind evrei.

Șeful diplomației de la Tel Aviv va discuta, duminică, la Bucureşti, în cadrul vizitei pe care o efectuează în România, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu omologul său, Bogdan Aurescu.

Cei doi miniştri de Externe vor susţine declaraţii de presă la finalul întrevederii.

De asemenea, oficialul israelian va vizita Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret.

Invazia lui Putin în Ucraina, pe agenda discuțiilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că întrevederea dintre Bogdan Aurescu şi Yair Lapid se va concentra asupra modalităţilor de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei. De asemenea, discuţiile se vor apleca asupra modalităţilor de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic şi securitar.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua, cu prilejul vizitei, stadiul pregătirii celei de-a treia şedinţe comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul acesta.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său vor efectua şi o trecere în revistă a principalelor dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluţiile din Orientul Mijlociu.

Cei doi miniştri vor discuta, de asemenea, modalităţi concrete de a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional care facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

Discuţiile vor viza şi situaţia regională de securitate, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.

15.000 de evrei din Ucraina sunt așteptați să ajungă în Israel în martie

Vizita la Bucureşti a lui Yair Lapid are loc la invitaţia şefului diplomaţiei române, inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice din 3 martie cu Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România.

Statul Israel este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani, precizează MAE.

Ministrul Yair Lapid a început, sâmbătă seara, vizite diplomatice în două ţări care au graniţă comună cu Ucraina – România şi Slovacia, a anunţat Ambasada Israelului la Bucureşti.

Peste 6.000 de evrei ucraineni au sosit în Israel de la începutul războiului, iar până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate în total aproape 15.000 de persoane în Israel. (sursa)

Articolul precedentMii de tineri la minus 5 grade Celsius pe Stadionul Național din București la concertul de strângere de fonduri pentru Ucraina
Articolul următorTop 6+1 lucruri care mă „sperie”