Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro, a declarat joi premierul Florin Cîțu.

Despre controversatul proiect de cloud guvernamental se vorbește din guvernarea PSD, doar că atunci, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, costurile sale erau estimate la 45 milioane euro.

Întrebat de HotNews.ro cum a ajuns să coste 500 milioane euro, premierul Cîțu a spus că suma a fost stabilită de specialiști și că nu a primit comentarii de la Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat joi, 3 iunie, o propunere de politică publică în domeniul e-guvernării care vizează cheltuirea a 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru transformarea digitală a României.

O componentă esențială este crearea cloud-ului guvernamental, o infrastructură IT care va avea la bază 4 centre de date și care va fi menită să lege într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă toate ministerele și agențiile guvernamentale.

Premierul Cîțu: Nu vor fi de ajuns doar 500 milioane de euro din PNRR pentru cloud-ul guvernamental

Întrebat de HotNews.ro despre costurile acestui proiect de digitalizare, premierul Cîțu a susținut că cei 500 de milioane de euro nu ar fi de ajuns.

  • “Să știți că nu va fi de ajuns doar PNRR, pentru că doar să construiești cloud-ul e un proiect, după aceea să construiesti pentru fiecare minister, partea de transformarea digitală ca să le conectezi la cloud reprezintă alt proiect și după aceea trebuie să vedem cum ducem toată administrația în viitor. Sunt lucruri care merg împreună. Prin PNRR noi nu rezolvăm toate problemele pe care le avem în Romania, nici de infrastructură, nici de digitalizare, ci doar o parte dintre ele. (..)
  • Avem pentru aproape aceeași perioada 46 miliarde de euro fonduri europene. Sunt 76 miliarde de euro care vin în Romania într-o perioada foarte scurtă, deci trebuie să luăm proiectele să le punem acolo. Multe din proiecte din transport care nu au intrat în PNRR se vor regăsi în fonduri europene. La fel și cu proiectele din digitalizare.”, a declarat joi Florin Cîțu în briefingul de presă după ședința de Guvern.

HotNews.ro i-a semnalat premierului că este ciudat să spună că suma de 500 de milioane de euro nu ar fi de ajuns în condițiile în care, acest proiect de cloud guvernamental, care nu este de ieri de azi, avea o alocare de 45 milioane de euro în Guvernarea PSD în anul 2018. Și atunci au existat controverse cu privire la suma prea mare de bani și s-a vorbit de o posibilă repetare a eșecului eRomânia. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.