Comisia Europeană a propus miercuri noi norme la nivelul UE privind ambalajele pentru a combate această sursă, în permanentă creștere, de deșeuri, potrivit unui comunicat al executivului european. Propunerea, care va avea impact major asupra industriei ambalajelor, dar și în domeniul horeca, face parte din pachetul de măsuri ecologice ”Green Deal” și trebuie aprobat de Parlamentul European și statele membre (Consiliul UE) pentru a intra în vigoare.

Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele inutile, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte.

România este unul dintre statele membre UE cu cele mai slabe peformanțe în privința colectării deșeurilor și respectării normelor deja existente. Majoritatea localităților din România nu colectează selectiv deșeurile, iar prezența deșeurilor plastice pe câmpuri, drumuri și lacuri este un peisaj cotidian.

Principalele măsuri propuse de Comisia Europeană:

  • Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, companiile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.
  • Pentru a remedia tranșant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.
  • Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030.Printre măsurile respective se numără stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic și dozele din aluminiu, precum și clarificarea tipurilor de ambalaje – foarte limitate ca număr – care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deșeurile biologice.
  • Vor exista, de asemenea, rate obligatorii de conținut reciclat pe care producătorii trebuie să le includă în noile ambalaje din plastic. Acest lucru va contribui la transformarea plasticului reciclat într-o materie primă valoroasă – după cum o arată deja exemplul sticlelor PET în contextul Directivei privind materialele plastice de unică folosință.

Potrivit Comisiei Europene, în medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.

Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi examinată acum de Parlamentul European și de Consiliul UE, în cadrul procedurii legislative ordinare. Dacă proiectul va fi aprobat, el va fi obligatoriu pentru toate statele membre, cu o anumită perioadă de tranziție.Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi examinată acum de Parlamentul European și de Consiliul UE, în cadrul procedurii legislative ordinare. Dacă proiectul va fi aprobat, el va fi obligatoriu pentru toate statele membre, cu o anumită perioadă de tranziție. (sursa)

Articolul precedent1 Decembrie, departe de casă. Poveste dintr-un oraș pescăresc din inima Angliei (VIDEO)
Articolul următorFlorian Bodog: Unirea se întâmplă în fiecare zi, respectându-ne unii pe alții și respectându-ne țara