ZF.ro: În loc de 2027, proiectul care ar putea propulsa România în avangarda industriei nucleare la nivel global ar putea fi gata în 2029.

La finalul săptămânii trecute, studenţii de la Politehnică au putut interacţiona pentru prima dată cu Centrul de Explorare a Energiei NuScale, un simulator care ar tre­bui să îi obişnuiască cu modul de operare a unui reactor care în acest moment nu există în varianta lui finală.


Citește și: SUA și România vor anunța construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni / Noua tehnologie nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume!


Investiţia în acest simulator NuScale s-a ridicat la 1 mil. dolari, aceştia fiind primii bani pe care România îi vede în contextul programului nuclear SMR (reactoare mici modulare) care prevede montarea a 6 module cu o putere de 462 MW la Doiceşti. Deşi iniţial proiectul trebuia finalizat în 2027, în cadrul evenimentului de săptămâna trecută pentru prezentarea centrului de la Politehnica termenul a fost amânat cu încă doi ani de zile, fără explicaţii concrete.


Citește și: Știrea neobservată. Mai împrumutăm ȘAPTE MLIARDE și de la americani! Bine că avem de unde plăti… Dar vizele?

De asemenea, nu s-au dat informaţii clare despre costul tehnologiei sau despre cât din acest reactor care ar urma să fie montat în România, la Doiceşti, ar putea fi produs local. Mai mult, deşi iniţial s-a precizat că România va fi prima ţară din lume care va găzdui un astfel de reactor, aparent în SUA va fi prima astfel de unitate funcţională.


Citește și: Greenpeace. România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

Citește și: Mini-reactorul nuclear pe care americanii vor să-l vândă României a fost licențiat cu 17 exceptări de la normele legale. Iohannis nu știa?


„Veţi fi numărul doi. Nimeni nu vrea să fie numărul 1 în nuclear, SUA va avea primul reactor de acest tip“, au precizat reprezentanţii NuScale. (sursa)

Articolul precedentElena Băsescu a ajuns la spital după un accident mai puțin obișnuit. Fiica fostului președinte a căzut de pe cal
Articolul următorExperiment Digi24. Un cântar stricat de la Vama Borș 2 arată diferențe de până la o tonă la încărcătura tirurilor