Presa de ieri vorbea despre un mega-anunț, premieră mondială, etc., etc., care urma să fie făcut de președinții Biden și Iohannis. Până la urmă, anunțul s-a făcut sub forma în care consilierul pe climă al președintelui American, John Kerry, l-a anunțat pe Iohannis că urmează să împrumutăm ȘAPTE MILIARDE de dolari de la ei. Desigur, spre binele nostru. Ca să ne poată construi americanii mini centrale nucleare care apoi, la doi ani distanță, se vor construi și în America! Poate era mai bine să fie invers… Zicem. Sau poate era mai bine să terminăm centrala de la Cernavodă, un fel de Sagrada Familia în domeniul nuclear…

Prin această inițiativă, este de așteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării. (sursa)

Așadar, știrea cea mai importantă aici e că ne mai procopsim cu un împrumut, pe lângă cele 15 miliarde împrumutate de la UE prin PNRR, pe lângă zecile de miliarde luate de Cîțu din 2019 încoace, de la băncile internaționale.

Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înțelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora și identifica opțiuni pentru a face posibilă finanțarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari. (sursa)

Cum spunea cineva, bine că avem de unde plăti.

Și, poate, poate, după atâtea miliarde – la care, să nu uităm, se mai adaugă vreo DOUĂ angajate de Iohannis și Ciucă pe armament, în schimbul unei băști, poate, zicem, mai ridică și ei niște vize… Poate.

Adevărul e că americanii sunt tari! Au și cu cine…

Articolul precedentCiolacu: ”Mergem la Cotroceni cu propunere de premier și cu 100 de măsuri.” Ar mai trebui ca și Iohannis să anunțe consultări…
Articolul următorSURSE: Cîțu tocmai a aflat că a pierdut majoritatea în Parlament