Promovată la un moment dat drept salvatoarea Europei și un fel de bunicuță a continentului – nu departe, în ochii unora, de regina Victoria (sic!), cancelarul german Angela Merkel pare să lase în urmă o moștenire greu de invidiat. Dar și o sete de putere greu de ascuns.
Astfel, rolul Germaniei în UE s-a diminuat dat fiind că în calitate de actual cancelar – în funcție din 2005, Merkel a renunțat în 2018 și la funcția de președinte al CDU, principalul partid de guvernământ și a anunțat de asememena – în loc să demisioneze, că nu va mai candida pentru un nou mandat (de cancelar) în 2021, golind funcția de autoritate. A preferat așadar să mai stea trei ani la putere și a lăsat frâiele Europei unui Macron lipsit de experiență, autoritate și credibilitate.
De asemenea, rolul acesteia în criza imigranților și a refugiaților a creat imense controverse și dezbinare în UE și a dus extrema dreptă din Germania la scoruri electorale nemaiîntâlnite, iar gestionarea crizei financiare din 2008 și impunerea unor măsuri absurde și contraproductive de austeritate aproape au distrus o țară – Grecia și au creat milioane de șomeri pe tot continentul. Nu în ultimul rând, așa cum Bihor News a mai scris, armata germană este la pământ, Germania este dependentă de Putin și de gazul rusesc, relațiile cu America s-au deteriorat, iar de câteva luni economia germană se luptă și cu recesiunea.
La toate acestea se adaugă acum o nouă criză majoră în propriul partid – și o posibilă criză politică în Germania. Astfel, Annegret Kramp-Karrenbauer, urmașa impusă de Merkel la conducerea CDU, anunță azi că va pleca și ea din funcția de președinte al partidului creștin democrat (CDU) și că renunță să mai candideze anul viitor pentru funcția de cancelar. Decizia este o recunoaștere a lipsei acesteia de autoritate în partid care s-a văzut recent prin câteva alianțe locale și regionale făcute de colegii acesteia cu extrema dreaptă, neo-nazistă!
Este prețul pe care Germania îl plătește pentru că Angela Merkel avea, desigur, nevoie de un președinte slab la conducerea CDU până în 2021 când actualul cancelar va părăsi definitiv, sperăm pentru binele UE, scena. Rămâne de văzut în următoarele luni dacă Angela Merkel va reuși să își mai impună un candidat propriu în fruntea CDU sau dacă va urma o perioadă tensionată de coabitare cu propriul partid.