Un summit care a reunit aproape 50 de lideri europeni și zeci de consilieri în Spania, joi, s-a încheiat cu un eșec, în condițiile în care oficialii reuniți nu au reușit să facă niciun progres semnificativ în rezolvarea conflictelor de la marginea continentului – sau a oricărei alte probleme regionale, scrie Politico. O reuniune informală UE cu ceva mai multă substanță va avea loc vineri, tot în Granada.
Cea de-a treia ediție a proiectului lui Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană, a fost prezentată de consilieri ca o oportunitate de a negocia pacea între Armenia și Azerbaidjan, de a detensiona tensiunile din Balcani și de a purta o conversație strategică despre securitatea continentului.
Forumul a fost instituit de președintele francez anul trecut, după debutul războiului din Ucraina, ca un cadru de cooperare între statele europene.
În vreme ce liderii s-au încolonat într-adevăr în sprijinul lui Volodimir Zelenski, care s-a aflat și el în Spania, oficialii prezenți nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește celelalte conflicte, în absența unor actori cheie.
Speranța participanților de a lua măsuri pentru a rezolva criza umanitară din Nagorno-Karabah, spre exemplu, a fost spulberată atunci când atât președintele Ilham Aliyev din Azerbaidjan, cât și Recep Tayyip Erdoğan, din Turcia, au decis să lipsească de la reuniune.
Liderii sperau să găzduiască prima întâlnire între Aliyev și liderul armean Nikol Pașinian de când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă fulgerătoare în Nagorno-Karabah, care a declanșat un exod al localnicilor.
Liderul de la Baku a refuzat însă oferta. Azerbaidjanul a acuzat Franța de părtinire în negocieri și, în cele din urmă, a acceptat să discute, dar numai sub auspiciile UE, potrivit consilierului prezidențial al lui Aliyev, Hikmet Hajiyev.
Încercările de a reduce tensiunile dintre Kosovo și Serbia au fost la fel de zadarnice. Președintele kosovar, Vjosa Osmani, a refuzat să discute cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, condiționând acest pas de sancționarea Belgradului, în urma unei incursiuni sârbe în Kosovo.
Chiar și în cazul Ucrainei a existat o recunoaștere a faptului că Europa are lacune și că nu poate înlocui ajutorul SUA. „Cu siguranță putem face mai multe, dar SUA nu pot fi înlocuite atunci când vine vorba despre ajutorul pentru Ucraina”, a admis șeful diplomației UE Joseph Borell.
Senzația de inutilitate a summitului informal a culminat atunci când țara gazdă, Spania, a anulat în ultimul moment o conferință de presă planificată, așteptată de aproximativ 700 de jurnaliști, scrie Politico.
Aceasta ar fi trebuit să includă declarații ale oficialilor și să marcheze în mod oficial transferul conducerii Comunității Politice Europene de la Spania la Regatul Unit. Nu a mai fost cazul.
Astăzi, Granada va găzdui un eveniment cu ceva mai multă relevanță, summitul informal al UE, care se va dovedi extrem de important pentru unii dintre invitații din afara blocului comunitar.
Reuniunea va aborda mai multe chestiuni importante, inclusiv sprijinul pentru Ucraina și extinderea UE. Kievul și Chilinăul, în mod special, așteaptă o decizie până la finalul acestui an pentru începerea negocierilor de aderare.
Citeşte întreaga ştire: Mega-summitul european de la Granada: o reuniune cu zeci de lideri, dar aproape niciun rezultat