Aproximativ 4,5 milioane de consumatori casnici de electricitate și 2 milioane de consumatori casnici de gaze care nu au semnat contracte concurențiale vor achita începând de astăzi, 1 iulie, facturi semnificativ mai ridicate, în urma expirării termenului până la care beneficiau de vechiul preț de serviciu universal – scrie profit.ro.

Începând cu 1 iulie expiră termenul de aplicare a prevederilor ordinului emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin care au fost evitate scumpirile la energie electrică cu până la 26%, începând cu 1 ianuarie, ANRE obligând atunci furnizorii ca, până la finalul lunii iunie, să-și factureze clienții casnici care nu au semnat contracte concurențiale la cel mai atractiv preț din ofertele lor.

Asta nu înseamnă că de la 1 iulie acești consumatori nu pot semna contracte concurențiale, însă ei nu vor mai beneficia de acum de prețurile atractive din momentul liberalizării piețelor de gaze și electricitate, ci de unele mai mari, și, în ultimul caz, nici de discount-ul oferit de furnizori (diferența dintre prețul de FUI și cel din oferta concurențială) pe primele 6 luni ale acestui an. Cu excepția clienților Electrica Furnizare, care a anunțat că a prelungit termenul de aplicare a discount-ului până la finalul lunii august.

În ceea ce privește facturile la curent, acestea ar urma să fie, de astăzi, mai mari cu 2-7% în cazul clienților “neconcurențiali” ai celor 4 mari furnizori de ultimă instanță (Enel, Electrică, CEZ și E.ON), ca urmare a scumpirii energiei electrice active facturată (care reprezintă aproximativ 50% fin valoarea facturii, restul fiind tarife, contribuții, accize și certificate reglementate) cu un procent cuprins între 3 și 13%.

citiți mai multe pe profit.ro

Articolul precedentMinistrul Năsui (USR) se laudă că Schema HoReCa „a demarat cu succes”, deși o parte dintre firme n-au putut să aplice. Dă vina pe contabili!
Articolul următorDe gât cu Cîțu până la eșecul final?