Afinele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure, atât pentru gustul lor dulce-acrișor, cât și pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate. Minunatele afine sunt bogate în vitamine și minerale.

Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, negru, asine, coacăză, cucuzie, pomușoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite.

Crește în zone de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescută și temperatura moderată. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor. Fructul este numit afină.

Afinele abundă în substanțe nutritive

Afinele sunt sărace în calorii și grăsimi, însă abundă în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Majoritatea carbohidraților din compoziția afinelor sunt dați de glucoză și fructoză. Cu toate acestea, indicele glicemic al acestor fructe este destul de mic, motiv pentru care pot fi consumate și de către persoanele care suferă de diabet.

Ce vitamine conțin

Cu privire la vitaminele și mineralele pe care le conțin, afinele sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C. Conțin în cantități mai mici cupru și vitaminele E și B6.

Datorită substanțelor pe care le conțin, afinele au numeroase beneficii asupra corpului, acționând în mod eficient asupra inimii și creierului.

Reduc riscul bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare se numără printre cele mai comune afecțiuni. Un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater arată că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii.

Oamenii de știință din Oklahoma susțin, de asemenea, că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Acest beneficiu este dat de conținutul mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor

Cresc capacitatea de memorare și învățare

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia.

Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare.

Țin sub control nivelul zahărului din sânge

Persoanele diabetice sunt extrem de sensibile la schimbările nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care trebuie să fie atente când mănâncă alimente bogate în carbohidrați.

Afinele conțin o cantitate moderată de fructoză, 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, afinele nu au efecte negative asupra glucozei întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi.

Luptă împotriva infecțiilor urinare

Orice femeie s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară, o problemă destul de neplăcută, care de cele mai multe ori dă bătăi de cap sexului feminin și mai puțin celui masculin

Întrucât afinele sunt înrudite cu merișoarele, ambele fructe conțin substanțe similare care ajută la combaterea infecțiilor urinare.

Aceste substanțe sunt anti-adezive și împiedică bacteriile precum E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând astfel riscul de apariție a simptomelor precum durere, usturimi, micțiuni dese sau cu sânge.

Au efecte antidepresive

Tot conținutul de flavonoide este responsabil și pentru îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stărilor depresive.

Vitaminele, cuprul, fructoza și acizii din compoziția afinelor susțin buna digestie prin stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive.

Mențin sănătatea ochilor

Datorită proprietăților antioxidante, afinele pot întârzia îmbătrânirea oculară și, implicit, declanșarea unor afecțiuni precum degenerescența maculară, cataracta, miopia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare.

Afinele conțin carotenoizi (luteină, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină) și alți compuși antioxidanți care, împreună, lucrează pentru menținerea sănătății ochilor.

Îmbunătățesc imunitatea

Tot antioxidanții ajută și la întărirea sistemului imunitar, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor cauzate de virusuri sau bacterii.

Antocianinele din compoziția afinelor contribuie la eliminarea metalelor grele din corp, mercur, plumb, cadmiu și arsenic. (sursa)

Articolul precedent10 alimente care vă vor face să arătați mai tineri. Efectele incredibile asupra tenului și ridurilor
Articolul următor#Boicot! Ce ne cer austriecii pentru Schengen și ce trebuie neapărat să le dăm!