Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu spune că nu știe dacă românii mai au nevoie de programul Prima Casă! ”Este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă… Se pare că acest program nu este cel care susține singur această piață.” Este vorba despre piața imobiliară și cea a construcțiilor.

Și totuși! În Ianuarie 2019 același Florin Cîțu spunea că ”lucrururile merg spre dezastru total,” iar în Martie 2019: ”criza economică este confirmată oficial!” Înțelegem așadar, dacă ar fi să ne luăm după ce spune actualul ministru, că din 2019 și până azi s-a petrecut un miracol! Astăzi, spune el, economia nu este în criză!

Dar să nu uităm, înainte de a reveni la Prima Casă, cine este domnul Cîțu! În toamna lui 2008 când… criză, Florin Cîțu era șeful trezoreriei unei bănci comerciale care ar fi participat la un atac speculativ masiv asupra monedei naționale și ar fi profitat copios, conform presei de specialitate, spunând că doar a ”executat ordinele clienților.” Iată așadar cheia acestui anunț.

În opinia noastră, o persoană precum domnul Cîțu nu are nicio secundă în minte interesul cetățenilor ci doar al băncilor prietene. Ca ele să câștige și mai mult, pare dispus să ia orice măsură. Iar din funcția de ministru poate face mult mai mult (rău) decît a făcut în 2008! Și probabil va face. În această notă trebuie înțelese, credem noi, acțiunile sale.

În primul rând, Prima Casă nu trebuia ”să susțină singur” nici piața imobiliară și nici pe cea a construcțiilor. El a fost lansat în 2009 ca o măsură anticriză având ca scop relansarea domeniului imobiliar care se prăbușise în perioada crizei.

În al doilea rând, programul a fost gândit ca un ajutor financiar acordat în special tinerilor care doresc să își cumpere o locuință și care nu au bani pentru a achita un avans mai mare de 5 % din prețul total al unui imobil (cum solicită majoritatea băncilor pentru un credit ipotecar standard).

Măsura anunțată acum nu este așadar altceva, sau nu poate fi altceva decât o măsură de a sprijini băncile să realizeze mai mult profit și, ca efect, să elimine un ajutor RAMBURSABIL care a venit totuși în sprijinul a mii de români. Iar noi bănuim că are de a face și cu faimosul ROBOR… Pe scurt, bănuim că băncile consideră că pot face mult mai mulți bani fără Prima Casă.

Unul dintre pericolele majore cu acest tip de oameni, precum domnul Cîțu, este că profețesc atât de mult dezastrul încât ajung apoi să ia măsuri care chiar le confirmă profeția! Doar că Prima Casă beneficia, așa cum știm, de garanții din partea statului și reglementa împrumuturile respective. Fără Prima Casă, este posibil să urmeze o nouă veselie generală a unor creditări de-reglementate care, la fel ca acum 11 ani, ne vor prinde literalmente și cu pantalonii în vine și fără casă!

Articolul precedentAeroportul Oradea: nimic despre viitor
Articolul următorOradea pe lista neagră a UE