În ultimii doi ani de zile, în sectorul agricol românesc s-a vorbit mult de calamități. Dacă anul trecut, seceta a fost cea care a provocat mari pagube în culturile agricole, în anul 2021 ploaia este cea care a distrus zeci de mii de hectare de pământ cultivat. Cu toate acestea, în opinia noului președinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, cea mai mare calamitate pentru fermierii români este alta – ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Într-un mesaj dur publicat pe pagina sa de facebook, Botănoiu în acuză pe Adrian Oros că ar lucra împotriva fermierilor.

De fiecare dată, ministrul Agriculturii, vremelnicul Adrian Oros, parcă a lucrat împotriva celor pe care trebuia să-i apere. Anul trecut a promis că va ajuta fermierii cu despăgubiri. O minciună de campanie electorală! Acum a început să-și dea cu părerea despre cum va fi recolta de grâu. O lovitură dură pentru agricultori! Ei au o vorbă: grâul, până nu e în hambare, e iarbă! Adrian Oros nu-și dă seama ce pagube produce cu declarațiile lui! Se bagă în afacerile agricultorilor, influențează preturile, strică piață și așa șubrezită de vreme și deciziile guvernanților. Un sfat pentru un ministru care se declară liberal: să lase piața să funcționeze și să nu o distrugă cu declarații care afectează concurența. Anul acesta este și o rază de speranță pentru fermieri. Prețul grâului este bun pentru ei, iar declarațiile ministrului despre producțiile foarte mari duc la prăbușirea cotațiilor”, a subliniat Daniel Botănoiu. Acesta mai spune că mandatul ministrului Adrian Oros este plin de eșecuri, printre care amintește programele de sprijin desființate, piedicile puse crescătorilor de animale și banii europeni pierduți. ”Acum, în loc să se bage în seamă cu declarații care să-i lovească din nou de fermieri, ar putea să se concentreze pe Planul Național Strategic, că pentru Programul Național de Redresare și Reziliență nu a făcut ABSOLUT NIMIC. La Bruxelles, ministrul Oros nu a făcut nimic pentru creionarea noilor Politici Agricole Comune; a acceptat ce i s-a dat. Cred că ministrul Oros ar trebui să aibă decența să ceară ajutor ca să găsească cele mai bune soluții pentru fermieri în noile condiții PAC. Personal, consider că nu poate, după cum a dat dovadă până acum. Coaliția de guvernare, premierul Cîțu l-au pus pe Adrian Oros ministru al Agriculturii. E cazul ca tot ei să-l ia de acolo!”, a mai scris Botănoiu.

Ionuț Fîntînă / agro-tv.ro

Articolul precedentCod galben de instabilitate atmosferică în Bihor!
Articolul următorBoris Johnson anunță o schimbare în gestionarea pandemiei: „Vom permite oamenilor să ia propriile decizii.”