Managerii din sectorul privat preconizează că în perioada decembrie 2023 – februarie 2024 o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, în paralel cu scăderea moderată a numărului de angajaţi din construcţii, potrivit datelor unei anchete conjuncturale din luna decembrie, transmise joi de Institutul Naţional de Statistică.

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată INS.

La nivelul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural minus 5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de minus 3%, potrivit cifrelor INS raportate de Ziarul Financiar.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 17%).

Sectorul construcțiilor: piața muncii în scădere și creșteri ale prețului pe lucrări

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural minus 21%). Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează scădere moderată a acestuia (sold conjunctural minus 10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural plus 30 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural plus 3%), potrivit sursei citate. În acelaşi timp, managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 43%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%), ceea ce se preconizează a se răsfrânge și asupra numărului de salariați, care se va păstra în cifre similare în următorul trimestru.

Potrivit managerilor consultați de INS, totodată, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 12%). (sursa)

Articolul precedentMinisterul Finanțelor a publicat noua listă a accizelor pentru anul 2024. Cu cât se scumpesc benzina și motorina 
Articolul următorConsumul de alcool, a treia cauză de deces în România. „Dependența nu este o slăbiciune controlabilă prin propria voință”