Deşi viaţa le este expusă pericolului în fiecare zi din cauza atacurilor cu rachete, iar nivelul de trai scade din cauza războiului devastatator, majoritatea ucrainenilor declară că sunt fericiţi, arată rezultatele unui sondaj sociologic, realizat în luna mai a anului curent.
70 la sută din ucraineni au declarat că sunt fericiţi
Potrivit rezultatelor sondajului, cifrele au rămas practic neschimbate din decembrie 2021. 70 la sută dintre ucraineni se consideră fericiți, în timp ce 16 la sută se declară nefericiţi.
Potrivit Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, sociologii i-au întrebat pe ucraineni dacă se consideră oameni fericiți în decembrie 2021 și septembrie 2022. Aceeași întrebare a fost adresată ucrainenilor şi în luna mai a acestui an pentru a înțelege dinamica după mai bine de un an de război pe scară largă.
În decembrie 2021, în ajunul invaziei, 71 la sută dintre ucraineni se considerau fericiți, în timp ce 15 la sută dimpotrivă, nu se considerau ca atare.
Rezultatele obţinute de Institutul Internaţional de Socioşogie de la Kiev arată că tendința continuă că respondenții mai tineri și mai bogați sunt mai fericiți. În plus, se observă acum că proporția celor fericiți este în scădere de la Vest la Est, deși chiar și printre respondenții care au locuit în Est înainte de 24 februarie 2022, majoritatea se consideră fericiți. În același timp, sociologii subliniază că în rândul persoanelor care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din cauza mai puține persoane se consideră fericiți – 54% față de 72% în rândul celor care au rămas în casele lor.
Sondajul a fost realizat în perioada 26 mai – 5 iunie prin interviuri telefonice în rândul a 984 de ucraineni adulți.
Rezultatele altor sondaje ale ucrainenilor
Portalul Unian.ua a scris anterior, cu referinţă la un alt sondaj că 30% dintre ucraineni au spus că își evaluează pozitiv experiența de a trăi în Ucraina, iar alți 39% – satisfăcător. Doar 31% dintre respondenți au declarat că sunt nemulțumiți de viața din lor. Cele mai optimiste răspunsuri au fost oferite de tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și locuitorii din Kiev.
De la începutul invaziei ruşilor asupra Ucrainei, peste 13 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele pentru a-şi salva viaţa. Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) afirmă că a confirmat moartea a aproape 8500 de civili de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei anul trecut și crede că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. (sursa)