Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, vor participa vineri la manifestările pregătite de UDMR Bihor la Oradea pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată anual pe 15 martie.

„Domnul preşedinte Kelemen Hunor şi domnul ministru Szijjarto Peter vor fi vineri la Oradea. De asemenea aşteptăm şi prezenţa şefului cancelariei primului ministru, Alexandru Mihai Ghigiu”, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

Comunitatea maghiară din Oradea serbează în fiecare an, la 15 martie, începutul Revoluţiei din 1848-1849. Programul a fost stabilit de filiala judeţeană a partidului împreună cu bisericile tradiţionale, organizaţii de tineret, instituţii culturale şi de învăţământ, se arată într-un comunicat al UDMR Bihor.

Potrivit informării semnate de Szabo Odon, manifestările vor începe la ora 11:00, cu o depunere de coroane la Monumentul din Episcopia Bihor, pentru ca de la ora 12:00 să fie depuse coroane şi la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius.

De la ora 14:00 vor fi amplasate coroane şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. De la ora 14:40 ceremoniile vor continua cu depunerea de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din parcul ce-i poartă numele, iar de la ora 15:30 la bustul poetului revoluţionar Petofi Sandor din parcul cu acelaşi nume.

Restricții de circulație în Oradea

De la ora 18:30 va avea loc o festivitate cu ansambluri populare maghiare din Bihor, iar de la ora 19:00 la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii se vor transmite mesajele premierilor României şi Ungariei, se vor ţine discursuri de către personalităţi locale şi se vor depune şi aici coroane. Potrivit deputatului Szabo Odon, invitaţii speciali ai manifestărilor vor fi prezenţi la acest moment din program, la întrunirea din jurul statuii eroului paşoptist Szacsvay Imre fiind aşteptaţi între 3.000 şi 5.000 de etnici maghiari.

Festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre vor fi urmate, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii prin centrul oraşului, la care vor participa membrii comunităţii orădene.

Comisia tehnică pe probleme de circulaţie din cadrul Primăriei Oradea a aprobat miercuri instituirea de restricţii de circulaţie vineri seara, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a festivităţilor prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

„La solicitarea UDMR Bihor, în contextul manifestărilor prilejuite cu ocazia zilei de 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi restricţionată circulaţia pe strada Parcul Libertăţii, în intervalul orar 18:30 – 20:00”, a transmis Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Măsurile de limitare a circulaţiei din centrul oraşului vor viza şi un tronson al străzii Republicii.

„În intervalul orar 19:30 – 20:30 va fi restricţionată circulaţia pe strada Republicii, între intersecţia cu strada Muzeului şi intersecţia cu strada Braşovului şi Dunărea (lângă magazinul Crişul), pe două benzi, pe sensul de mers dinspre Gara CFR înspre magazinul Crişul”, se mai menţionează în comunicat. (sursa)

Articolul precedentLista noilor contravenții pentru care șoferii vor primi amenda acasă dacă le comit în alte state europene / Legiuitorii UE au adăugat noi reguli și noi amenzi
Articolul următorGuvernul a aprobat înfiinţarea şi administrarea Registrului Naţional al Datelor de Contact / Contact.gov.ro, platforma naţională în care se înregistrează datele de contact ale tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice din România