Aproximativ 15.300 de teste PCR au fost efectuate în București în perioada 1-4 martie, potrivit datelor furnizate vineri de Ministerul Sănătății. Urmează județul Timiș, unde în aceeași perioadă au fost făcute 6.400 de teste.

Ministerul Sănătății a publicat vineri seară datele referitoare la infecția cu virusul SAR-COV-2, fiind pentru prima oară când autoritățile române dezvăluie date despre situația testărilor pe județe.

Asta în contextul în care au fost acuzații că anumite județe testează mai mult, de aceea au rata de infectare mai mare, respectiv sunt vizate de mai multe restricții.

„Mulți mi-au explicat care este motivul de ce Timișoara și județul Timiș au o rată de infectare mai mare decât în alte județe. Vreau să dau un mesaj românilor. Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute, pentru că noi, în Timiș, testăm cum ar trebui să testeze toată România”, a declarat, în luna februarie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Nemulțumiri au venit și din Cluj, unde primarul Emil Boc s-a plâns de același lucru.

„E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie, că nu e teoria lui Pitagora”, a declarat acesta, tot în luna februarie.

În prezent, cinci județe se află în scenariul roșu: Timiș (5,35), Cluj (3,40), Brașov (3,14), Ilfov (3,07) și Maramureș (3,01).

Unde sunt efectuate cele mai multe teste PCR

Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că cele mai multe teste PCR sunt efectuate în București.

În primele 4 zile ale lunii martie au fost făcute în total 15.376 de teste. Cele mai multe au fost efectuate pe 1 martie, 4.109.

La acea dată, în Bihor, se realizau 461 de teste! În 2 martie au fost testați 363 de bihoreni, în 3 martie, 418, iar ieri au fost testate 479 de persoane, pentru un total de doar 1721 de teste.

Astfel, Bihorul se află pe locul 10, la mare distanță de locul 9, Sibiu și la mică distanță de locul 11, Satu Mare.

Așa cum și BihorNews informa recent, testările puține garantează scenariul verde. Unele judeţe s-au înroşit, în timp ce altele se meţin veşnic verzi.

Diferenţa, se plâng autorităţile din judeţele cu rată de infectare mare, o face numărul de teste efectuate. În timp ce unii testează 70-80% din populaţia judeţului, alţii doar se fac că testează şi rămân tot timpul în scenariul verde.

Articolul precedentMinistrul Justiţiei, prima reacție după clasarea dosarului “10 august” și cererea lui Iohannis: Nu pot interveni!
Articolul următor94 de ani de la nașterea lui Gabriel García Márquez