Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a oferit primele explicaţii după ce Klaus Iohannis i-a cerut lămuriri (!!) cu privire la clasarea dosarului 10 august.

Ministrul afirmă că ancheta referitoare la violenţele din 10 august 2018 nu s-a încheiat, iar cu privire la partea clasată trebuie să se aştepte prima dată motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, care a respins redeschiderea urmăririi penale.

“Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceaste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri.

Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală.

Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul MJ.

“Ordonanţa de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, în condiţiile în care peste 700 de persoane vătămate ua făcut plângeri penale. Dacă ne uităm pe lege, vom vedea că ordonanţa trebuie comunicată persoanelor care au formulat sesizări, care au un itneres în cazuri, suspecţilor. Aceste persoane au dreptul să formuleze plângeri, care sunt soluţionate de procurorul ierarhic superior. În cazul în care soluţionarea nu este pozitivă se poate merge mai departe, către judecătorul de cameră preliminară. Eu văd la acest moment – şi dacă văd eu cred că văd mai mulţi oameni care lucrează în domeniul dreptului – că există remedii”, a mai declarat Stelian Ion.

Totodată, ministrul a susținut că el nu poate interveni în acest dosar. „Ar fi foarte grav să se întâmple așa”, a precizat Stelian Ion, care a anunțat ce poate face în calitate de ministru, și anume sesizarea Inspecției Judiciare.

„Ministrul Justiției mai poate formula sesizări de la Inspecția Judiciară. Voi analiza dacă e cazul să formulez o asemenea sesizare, după ce vom primi motivarea în Dosarul 10 august. E important să vedem dacă, după anumite soluții date în dosare, subit s-a ieșit la pensie. În aceste situații, Inspecția Judiciară nu mai poate acționa. (…) Nu putem acționa mereu reactiv, încercând să reparăm. Trebuie să avem soluții de ansamblu. Avem o ocazie importantă să rezolvăm chestiuni sistemice și nu să improvizăm pe ici-colo”, a spus Stelian Ion.

Este prematur să se vorbească despre CEDO

Ministrul a afirmat că este prematur să se vorbească despre CEDO şi de prea multe ori România a fost condamnată de Curtea Europeană.

“La acest moment, mi se pare prematur să vorbim despre CEDO. Eu îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări la CEDO. Îmi doresc să găsim rezolvare în sistemul judiciar din România. Potrivit legii, în momentul în care apar elemente noi, fapte noi, se poate redeschide dosarul. O parte din dosar va fi cercetat în continuare de către organele de anchetă”, a mai precizat Stelian Ion. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.