Comisia Europeană a suspendat plățile pentru o parte dintre fondurile din PNRR pe care le negociase cu România. Pentru că România nu a îndeplinit jaloanele pe care și le asumase atunci când a depus propriul său Plan Național de Redresare și Reziliență.

Patrick Andre De Hillerin: Doar că jaloanele din PNRR nu au fost nici o clipă jaloanele României, ci doar jaloanele unui cuplu de dăunători care zilele astea stau mai mult ascunși, de teamă să nu își ia una după ceafă. De la cetățeni, de la procurori, nu se știe niciodată.

În seria de filme de desene animate Ice Age există, de asemeni, un cuplu deosebit: Eddie și Crash, doi opossumi din cale-afară de proști. Doar că Eddie și Crash sunt comici, amuzanți, mai ales că tâmpeniile pe care le fac nu ne afectează direct. În politica românească a anului 2021, rolurile lui Eddie și Crash au fost interpretate de doi băieți care se credeau simpatici și amuzanți: Cristi și Florin.

Cu ingenuitatea celor nu neapărat foarte dotați din punct de vedere intelectual, cei doi opossumi politici au crezut că vor intra în istorie dacă alcătuiesc ei, doar ei, un PNRR care să-și lase amprenta asupra României. Pur și simplu, au luat PNRR-ul pe persoană fizică.

Cristi (aka domnul ministru Cristian Ghinea) s-a dus la Comisia Europeană cu o primă variantă a PNRR prin care cerea 40 de miliarde de euro. Deși fusese foarte clar stabilit că România va primi prin PNRR doar 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, și va avea posibilitatea de a împrumuta alte 15 miliarde de euro. CE i-a dat cu PNRR-ul peste cap și l-a trimis acasă, să mai învețe să citească.

A doua oară, Cristi s-a dus la Comisie urlând din hârtii că el vrea suma maximă, de 29 de miliarde. Comisia i-a spus să se mai gândească și i-a recomandat ca România să nu acceseze și partea de împrumut, să se mulțumească doar cu cele 14,2 miliarde nerambursabile. Cristi s-a înfoiat până la aproape explozie și a zis că el își asumă să luăm și împrumuturile. El, vă dați seama, și-a asumat împrumuturi de 15 miliarde de euro în numele României. Evident, curajul oricărui deviat moral, care știe foarte bine că el nu va plăti nici măcar un eurocent din cele 15 miliarde împrumutate.

În vremea asta, Florin, care era șeful în Guvern al lui Cristi, se înfoia și el, asumându-și diverse lucruri legate de PNRR. Ei doi, mânuță în mânuță, aduceau bani României, făceau, dregeau, reformau.

După ce PNRR-ul a fost, cu greu, aprobat de către Comisia Europeană, Eddie și Crash de la Palatul Victoria au început să se laude cu lucrurile pe care și le asumaseră ei, numai ei, prin PNRR, fără nici o urmă de consultare publică, fără să-și consulte nici măcar colegii din partide.

Au mers pe burtă, cum spuneam, fără consultări publice, fără discuții absolut necesare, iar după ce s-a aprobat Planul la Bruxelles, au început să dea cu jaloanele în populație: plafonul de pensii trebuie înghețat, trebuie angajate anumite persoane la companiile de stat și nu trebuie angajate altele, trebuie dați bani pentru anumite proiecte alese pe sprânceană, trebuie cheltuit atâta pentru consultanță. Totul, și atunci, dar și acum, spus de parcă Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, ne impuseseră acele jaloane și acum ne obligau să le respectăm.

Or, acest lucru este absolut fals. Nu Comisia Europeană a impus anumite măsuri asumate prin PNRR. Comisia a cerut anumite măsuri care să ducă spre reducerea deficitului și care să îndrepte România spre o economie verde etc. Cei care și-au asumat anumite măsuri, le-au introdus în PNRR și au garantat că doar cu aplicarea acestor măsuri se va ajunge la rezultatele cerute de către CE au fost Cristi-Eddie și Florin-Crash.

Eddie candidează la Senat, pe listele USR, fiind al doilea pe lista de la București. Este un loc eligibil, o să ne trezim cu el senator. Crash candidează tot la Senat, pe listele PNL, fiind cap de listă la Galați. Cică ar fi scris UE și ar fi amenințat că nu ne mai dă chiar nici un ban dacă îi mai votăm pe ăștia doi. Nu știm ce să zicem. Poate că Florin nu mai prinde loc în Senat, că e dificil la Galați. Dar cu Cristian Ghinea n-avem ce face. Și nici nu e bine să facem ceva. E mai bine să-l avem sub supraveghere, în fața ochilor, cât mai multă vreme. Altfel, cine știe pe unde fuge și ce mari programe și datorii își mai asumă în numele nostru. (catavencii.ro)

Articolul precedentCiolacu: Guvernul a aprobat finanțarea pentru reabilitarea căii ferate Episcopia Bihor-Oradea-Cluj
Articolul următorMotivul pentru care fiica milionarului din Arad ar fi decis să-și omoare tatăl. Laura Crișan, adusă la audieri în București