În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, deputatul bihorean Ioan Mang a salutat decizia Coaliției de guvernare în ceea ce privește modificarea legii offshore. Iată ce a spus președintele PSD Bihor:

”Proiectul de lege depus în Parlament este unul absolut necesar și va readuce echilibrul între stat și investitori de o manieră care deblochează nu doar investițiile și exploatările de gaze din Marea Neagră ci și pe cele terestre, de mare adâncime. Pe termen scurt, acesta lucru va însemna reducerea dependenței de gazul rusesc, dar și consolidarea siguranței energetice a țării noastre, cu beneficii, inclusiv de preț, pentru populație și economie. Avem șansa de a deveni lider regional, iar românilor le oferim acces la gaze mai ieftine.

Unul dintre cele mai importante aspecte, survenite în urma unor ajustări de ultimă oră susținute de PSD, este că statul român își apără ferm interesele, prin ANRE, care avizează contractele bilaterale și prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are drept de preemțiune în privința achiziției de gaz. Astfel, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui!

Ca parlamentar preocupat de problemele din sectorul energetic și direct implicat în mai multe discuții și dezbateri, aș sublinia câteva dintre beneficiile și prevederile esențiale ale proiectului de modificare a legii offshore. Consider că aceste precizări sunt necesare în contextul în care mulți români se întreabă ce va obține România de pe urma acestei legi.

În primul rând, România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară. De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici.

Prin această lege, pe care sper să o adoptăm în cel mai scurt timp, România își întărește securitatea energetică și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale. Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual. Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027.

Legea va asigura stabilitate și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore, adică exploatările pe uscat, de mare adâncime. Proiectul stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Exploatarea se estimează că va începe în prima parte a anului 2024.

Nu în ultimul rând, legea depusă stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60% pentru statul român și 40% pentru investitor. Consider că este o împărțire corectă și echitabilă, care ține cont de interesele strategice ale statului român.

În încheiere, aș dori să mă refer la un aspect de care trebuie să ținem cont în aplicarea legii offshore: va trebui să fim foarte atenți la nivelul prețului de vânzare al gazelor extrase din România sau de pe teritoriul țării noastre. România nu va avea nimic de câștigat din gaze dacă nu se va respecta obligația de vindere pe piața internă. Totodată, o atenție sporită trebuie să manifestăm și în cazul gestionării supra-profitului acestor companii și a descurajării practicilor incorecte de evitare a taxării.”

Declarație politică, Camera Deputaților, 20.04.2022

Articolul precedentRecensământ. În trei județe, ținta de o treime de auto-recenzați a fost atinsă / Și bihorenii s-au descurcat bine
Articolul următorContribuția României la PIB-ul global. Suntem, totuși, pe harta lumii!