Nu mai știu cine zicea că diferența dintre români și occidentali este că noi trăim pentru fală, pe când ei trăiesc pentru viitor. (printreranduri.net)

Orădenii sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Din păcate. La unii orădeni, orgoliul ține și de foame și de cald. Altfel nu pot să îmi explic această mândrie (prostească) exagerată a lor, când știm foarte bine că avem printre cele mai mici salarii din țară și prețurile cele mai mari la foarte multe utilități și taxe locale (de la căldură la parcare și biletul de tramvai sau autobuz, etc.).

Să ne înțelegem bine: sunt născut în acest oraș și îmi place să trăiesc în el pentru că aici îmi sunt familia și prietenii, dar nu îmi plac exagerările și vanitățile lipsite de orice fundament real, mai ales din partea unora care nici nu au vreun argument de partea lor, ci doar lozinci și texte de propagandă. Iar cei mai mândrii orădeni sunt fix aceștia! O categorie și mai ”mândră” sunt apoi orădenii care în viața lor nu au trăit o perioadă mai lungă de timp (să zicem un an) într-un oraș sau orășel din Occident. Când toată viața nu ai văzut alt râu decât Crișul Repede sau dacă îl compari cu pârâul Peța, e normal să ți se pară că e cel mai frumos râu din lume! Când ai văzut însă și Dunărea sau Rinul, parcă ți se mai schimbă perspectiva și îți mai scade nivelul de mândrie locală.

Apropo de asta, citeam astăzi un titlu euforic în presa orădeană care se ”mândrea” că Oradea este ”locul unde începe Europa”, apropo de inaugurarea minusculului tronson de autostradă de 5,35 km de la Biharia – Nagykereki (Ungaria), de unde putem ajunge tocmai până la Atlantic. Vai, ce mare realizare!

Când patriotismul și orgoliul local întunecă judecățile, nici nu mai contează că, de fapt, nu putem merge nicăieri pe această autostradă, pentru că la ora asta suntem pe toate listele negre de călătorie din Europa. Așa bine au gestinat Guvernul PNL și autoritățile locale peneliste situația de criză sanitară…

Suntem campioni (la nivel național) la COVID-19, nici școala nu poate începe în condiții normale în Oradea (rata de infectare a populației fiind mai mare de 1 la mia de locuitori), dar noi ne mândrim că avem autostradă (pe care nu putem circula). Asta spune multe despre ”nivelul” (exagerat) al orgoliului orădean….

Dacă Oradea este locul unde începe Europa pentru români, pentru occidentali, Artandul și Borșul sunt locurile unde se termină Europa. Nu doar din punct de vedere al autostrăzilor, dar mai ales al mentalităților. Că ne place, că nu, asta e realitatea!

Când te lovește din senin un val de mândrie locală și vrei să afli nivelul exact la care se situează Oradea și câtde mândru poți fi de orașul tău, nu trebuie decât să te gândești la Dealul Ciuperca. E barometrul cel mai exact, care îți arată exact cât de mândru poți fi de orașul nostru!

Dealul Ciuperca sau lucrul bine făcut ”a la Oradea” între realitate și ficțiune

REALITATE
FICȚIUNE

preluare de pe blogul printreranduri.net | sursa foto: ebihoreanul.ro

Articolul precedentHARTĂ. Scenariile în care se încadrează fiecare localitate din România pentru începerea școlii
Articolul următorCât ne va costa vaccinul împotriva Covid-19? Prețul anunțat de Comisia Europeană