Conform unor relatări din media, scrie deputatul bihorean Ioan Mang pe blogul său, cel mai mare fond de pensii privat din Suedia a pierdut recent două miliarde de dolari din cauza a trei pariuri eșuate la bursă. Fondul respectiv gestionează economiile pentru pensie a unui sfert din populația suedeză, iar acum milioane de oameni riscă să rămână fără bani la bătrânețe.

Spre cine se vor îndrepta acei oameni dacă scenariul cel mai rău se confirmă? Spre stat, desigur! Spre bugetul de stat, care va fi chemat să acopere pierderile catastrofale generate de administratorii fondului privat.

Vi se pare un scenariu puțin probabil?

Atunci, scrie Ioan Mang, poate ar fi bine să ne amintim cum, pe durata crizei financiare din 2008-2010, tot în urma unor pariuri greșite – pentru că despre pariuri vorbim în acest caz – 3,4 TRILIOANE de dolari din banii de pensii ale oamenilor s-au dus în neant. Cine le-a acoperit? Statele, desigur, de la buget, din împrumuturi… Asta în timp ce managerii fondurilor respective au încasat în continuare bonusuri și prime consistente. Și au continuat să parieze mai departe…

În România, așa cum premierul Marcele Ciolacu a spus foarte clar, nimeni nu își propune să naționalizeze fondurile private de pensii (pilonul II). Nu despre asta este vorba.

Însă eu cred că evenimentele recente din Suedia, dar și lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm după Marea Recesiune, ne obligă, ca stat, să fim foarte atenți la modul în care banii de pensie ai românilor sunt gestionați de către fondurile private.

Este foarte bine să sprijinim mediul privat, indiscutabil, iar PSD a venit în mod constat cu măsuri concrete în acest sens, dar când vorbim despre pensiile administrate de fondurile specializate, cred că avem nevoie de o responsabilizare foarte clară a celor care le gestionează și a impactului deciziilor sau a pariurilor pe care le fac cu banii pe care îi au în mână. Pentru că, încheie deputatul bihorean, în caz de orice, iar crize financiare vor mai urma, tot spre stat ne vom uita cu toții.

sursaDeclarație politică, 11 octombrie 2023, Camera Deputaților

Articolul precedentJudețul unde se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net în Bihor, cu un leu sub cel din Vaslui și cu 35 de lei sub cel din Botoșani… (HARTA)
Articolul următorPrognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni