„Dragi români, sunt Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și vreau să fim pregătiți cu toții, pentru că vine gerul și cu natura nu te pui! Oricâte eforturi am face la minister, oricâte eforturi ar face companiile de distribuție, există riscul unor fenomene meteorologice extreme în care dumneavoastră veți rămâne fără curent câteva ore sau câteva zile. Asta se întâmplă și în cele mai avansate țări din lume […].“

Patrick Andre De Hillerin: Asta ne spunea Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președintele organizației municipale București a PNL la sfârșitul lui noiembrie, după ce ninsese puțin în țară, fuseseră niște vânturi cam extreme și multe zone ale țării, mai ales în sud-est, rămăseseră fără curent.

Soluția ministrului Energiei pentru cei care rămân fără curent câteva ore sau câteva zile vine nu din experiența proprie, ci din recomandările unui cetățean, Dumitru „Puiu“ Chisăliță, pe care Burduja îl numește prieten și care este, printre altele, președintele Asociației Energia Inteligentă. Altfel, Dumitru „Puiu“ Chisăliță este șef al centrului de documentare și informare al Romgaz, de unde câștigă un sfert de milion de lei anual, mai are un PFA care-i aduce cam 30.000 de euro pe an și e și profesor universitar la Brașov.

Ei bine, Sebastian Burduja, fiul unuia care a făcut avere din devalizarea Bancorex și care are nu mai puțin de trei case (două primite de la tăticu’, una cumpărată cu banii lui tăticu’, taman în SUA), ne îndeamnă să supraviețuim după ghidul prietenului lui, Puiu, în cazul în care rețelele electrice, extrem de vechi și de prost întreținute, cedează la primul strănut mai serios al naturii.

Și ce ne învață Puiu să facem dacă nu avem curent foarte multă vreme?

Să spunem că suntem cetățeni model, care am ascultat toate îndemnurile de a ne reduce amprenta de carbon și ne petrecem iernile la mila rețelelor electrice. Asta înseamnă că ne încălzim cu energie electrică, gătim pe plite electrice și așa mai departe, mai ales în localități unde alternativa folosirii gazelor nu există, pentru că nu există rețea de distribuție a gazelor. Suntem 100% pe electric și vrem să urmăm sfaturile lui Puiu. Să vedem dacă putem face asta.

Unicredit Tiriac Bank

„Stocați alimente și băuturi ușor de încălzit pentru a vă încălzi din interior spre exterior“ –Dude, n-avem curent. Cu ce le încălzim?

„Bea multă apă călduță. Poate că nu vă este sete, dar trebuie să beți între 1 și 2 l în fiecare zi“ – Iar: nu avem gaze, nu avem sobă cu lemne, nu e curent electric. Cu ce încălzim apa aia?

„Păstrați apă potabilă pentru situații de urgență“ – OK, deci o bem călduță sau o păstrăm? Sau bem apă nu chiar potabilă? Că se poate, să știi…

„Alimentele calde vă vor ajuta să vă încălziți din interior spre exterior“ – Care alimente calde? Că și dacă aveam centrală pe gaz sau pe lemne, nu funcționa fără curent electric…

„Cerealele fierbinți, bulionul, supele, tocanele, chili, fasolea, cidrul fierbinte, ceaiurile fără cofeină și cacaoa fierbinte sunt alimente grozave pentru un mediu rece“ – Nu, hai, că poate le mai încălzeam dacă suflam în ele. Dar „fierbinți“? Pe bune?

„Instalați un cort într-o cameră care se conectează cu o baie și petreceți timp/dormiți în interiorul cortului. Fără cort? Pune pături peste o masă pentru un efect similar“ – Ei, da! Asta e soluția. Puneți un cort în casă. Dacă nu aveți cort, faceți unul din niște pături. Băgați în casă caii, vacile, caprele și oile. Aduceți în cort câinii și pisicile, rațele și găinile.

Uitați-vă în calendar. Sunteți în 2024, secolul XXI? Nu, nu sunteți. Sunteți în Evul Mediu, în cel mai bun caz, conduși de niște aroganți pe care-i doare în cur de voi. N-aveți pâine? De ce nu mâncați cozonac? Vă pute cozonacul, nu vă place sau ce?

Nu, că și voi sunteți prea fițoși… Aaa, plătiți niște prețuri nesimțite pentru energie, pentru gaz, lemne și electricitate? Ați vrea să fiți tratați măcar cu respect? Hai, că sunteți exagerați de-a dreptul. Mai puneți un cort pe voi și ciocu’ mic. Burdujii-s la putere! (catavencii.ro)

Articolul precedentCod galben de vânt în zeci de localități din Bihor!
Articolul următorDe ce nu este bine să mâncăm noaptea. Importanța pauzei alimentare