ZF.ro: Ieri după-amiază acţiunile SNP urcau şi cu până la 5% la Bursa de Valori Bucureşti însă ulterior aprecierea s-a temperat spre 2,5% ♦ În T1/2022 profitul net al Petrom s-a triplat la 1,8 mld. lei ♦ Compania avea numerar de 10,3 mld. lei în martie 2022.

Cu un preţ al motorinei de 9 lei pe litru, mai mare cu 45% de la începutul acestui an, ceea ce a adus un profit net istoric pentru singura companie care exploatează petrol în România, fiind una cu acţionariat majoritar austriac, un anunţ de marţi seară i-a luat prin surprindere pe investitori: Petrom vrea să acorde acţionarilor 2,5 mld. lei sub formă de dividende speciale.

Cu alte cuvinte, pe lângă dividendele de 1,9 miliarde de lei din profitul pe 2021, deja plătite la începutul lunii iunie, Petrom mai vrea să le acorde alte 2,5 mld. lei către acţionari pe fondul „poziţiei financiare solide“.

Din prima repartizare, austriecii de la OMV au luat acasă circa 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că dacă şi a doua repartizare va fi votată de acţionari, adică până la urmă dacă OMV va aproba,  austriecii vor mai lua alte 1,3 mld. lei, aşadar un total de 2,3 mld. lei (457 mil. euro). (Liviu Popescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.