Este mare nevoie de consilieri în școlile din România, în care mulți elevi se plâng că nu se pot adapta ori că au fost agresați fizic și verbal.

Doar că, în cele mai fericite situații, un singur specialist are în grijă peste o mie de elevi. În aceste conditii, Ministerul Educației a anunțat că vor fi repartizate încă 1.200 de posturi noi.

Cristina Vasiloiu este consilier școlar de 24 de ani. Lucrează într-o școală din București și ar trebui să se ocupe de 1.700 de copii.

Cristina Vasiloiu, consilier școlar: “Încercăm să răspundem tutoror solicitărilor, care sunt destul de numeroase mai ales după pandemie, s-au înmulțit solicitările legate de violență, bullying, problema cu adaptarea la ciclul primar când fac trecerea în clasa a 5-a, multe probleme. Fișa postului presupune nu doar consilierea copiilor, părinților, cadrelor didactice, noi suntem și persoanele care se implică în inițierea de programe, programe antibulling, programe pentru carieră“.

Asemeni Cristinei, în România sunt acum 2.288 de consilieri pentru aproape 3.000.000 de elevi. Este lesne de înțeles că multe școli nu au un astfel de angajat.

Ministerul vrea să ajungă la o medie de un consilier la 800 de elevi

Robert Florea, director CMBRAE: ”Acolo unde ai unități cu peste 2.000- 2.500 de elevi, inevitabil trebuie să te gândești la alocare de resurse, la o astfel de unitate poți să pornești de la premisa unui număr de doi-trei consilieri. În București, și dacă am avea un număr dublu de consilieri, tot ar mai fi necesari pentru alocarea unor posturi”.

Ministerul Educației a anunțat că vor fi scoase la concurs 1.200 de posturi.

Cele mai multe posturi au fost repartizate în județele unde raportul era de un consilier la peste 3.000 de elevi, cum ar fi în Prahova, Giurgiu sau Neamț. În județe precum Hunedoara sau Bacău, acolo unde raportul este de un consilier la peste 800 de copii, au fost repartizate mai puține locuri. În acest fel, Ministerul Educației spune că va ajunge la o medie națională de aproximativ un consilier la 800 de elevi.

Conform legislației, consilierii școlari trebuie să aibă studii în domeniul psihologiei sau pedagogiei, licență sau masterat. La fel ca în cazul profesorilor, salariile lor pornesc de la puțin peste 2.400 de lei pe lună, în mână.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentUn viceprimar PNL a fost ridicat de Interpol. Era dat în urmărire internațională de americani pentru fraudă
Articolul următorCât s-au scumpit apartamentele în România, în ultimul an. Top 10 orașe