Autoritatea de reglementare germană BfArM are în vedere interzicerea exporturilor de Ozempic, deoarece sistemele de sănătate din Europa se confruntă cu deficitul medicamentului pentru diabet, care este foarte solicitat pentru beneficiile sale în pierderea de greutate, transmite Reuters. 

Utilizarea medicamentului Ozempic, produs de compania Novo Nordisk, pentru pierderea în greutate a cauzat lipsuri în întreaga Europă, unde Marea Britanie şi Belgia au interzis temporar utilizarea acestuia pentru pierderea în greutate pentru a asigura disponibilitatea pentru diabetici.

Lansarea de către Novo Nordisk a medicamentului anti-obezitate Wegovy, o versiune în doză mare a Ozempic, în Marea Britanie, Germania, Norvegia şi Danemarca, a făcut până acum puţin pentru a tempera nebunia pentru Ozempic, deoarece volumele de Wegovy au fost limitate din cauza blocajelor de producţie.

Ozempic este aprobat pentru a trata diabetul de tip 2 atunci când terapiile mai consacrate au eşuat, dar a fost din ce în ce mai prescris ”off-label” pentru a trata pierderea în greutate, deoarece are acelaşi ingredient activ ca medicamentul Wegovy,foarte popular, dar rar.

”În prezent, suntem în discuţii cu parlamentarii cu privire la ceea ce vom face dacă măsurile actuale şi mesajele publice nu au un efect. Ne-am gândi apoi să impunem o interdicţie a exporturilor, astfel încât să rămână suficient în ţară pentru pacienţii care au nevoie de el”, a declarat Karl Broich, preşedintele BfArM, pentru revista Spiegel.

Broich a adăugat că medicamentul merge în alte ţări europene şi în Statele Unite.

Novo, care a alocat 6 miliarde de dolari pentru a creşte producţia în Danemarca, a declarat săptămâna trecută că industria este departe de a putea produce suficiente medicamente pentru slăbire pentru a satisface cererea globală.

Mai multe medicamente vin pe piaţă, dar nu este clar când aprovizionarea va fi suficient de mare pentru a satisface cererea în creştere.

Promisiunea de pierdere în greutate

Medicamentul Eli Lilly tirzepatida, cunoscut şi sub numele de Mounjaro, a demonstrat în studii un potenţial de pierdere în greutate şi mai mare decât Wegovy şi a fost autorizat săptămâna trecută pentru o utilizare mai largă împotriva obezităţii, pe lângă o aprobare anterioară împotriva diabetului, în Statele Unite şi Marea Britanie.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a recomandat aprobarea, dar ultimul cuvânt al Comisiei UE este încă în aşteptare.

Broich a spus că o parte din Ozempic a fost mutat din ţară, deoarece este mai ieftin acolo decât în altă parte, iar cererea a fost determinată de utilizarea pentru pierderea în greutate.

Broich a avertizat că restricţiile la export pot fi utilizate doar rar, iar obstacolele legale sunt mari din cauza pieţei unice a Uniunii Europene.

Asociaţia germană a distribuitorilor angro de medicamente PHAGRO a declarat într-un comunicat că nu există nicio certitudine că exporturile sunt cauza penuriei.

”Măsurile de control al exporturilor, care sunt o opţiune mai puţin invazivă, ar trebui să fie preferate în detrimentul unei interdicţii de export atâta timp cât nu există nicio dovadă că exporturile sunt o cauză directă a indisponibilităţii”, a spus grupul.

Affordable Medicines Europe, un grup de lobby al companiilor angro de medicamente care desfăşoară comerţ paralel cu produse farmaceutice între ţările UE, a declarat că exporturile nu sunt cauza penuriei de Ozempic şi că ţările ar trebui, în schimb, să ia în considerare măsuri pentru a reglementa prescripţia off-label.

Dincolo de Ozempic, pacienţii germani şi asigurările medicale sunt printre principalii beneficiari ai comerţului paralel de medicamente în Uniunea Europeană, deoarece ţara este cea mai mare piaţă de intrare pentru comerţul cu medicamente din UE, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei.

Cu toate acestea, mai multe ţări din UE au oprit deja exporturile Ozempic, arată datele Affordable Medicines.

Ţările care au impus astfel de interdicţii sunt Austria, Franţa, Grecia şi Republica Cehă. Portugalia, Polonia, România, Belgia, Slovacia şi Spania, la rândul lor, au în vigoare reguli care probabil fac imposibil exportul medicamentului.

BfArM din Germania a reiterat un apel către medici să prescrie numai medicamente din clasa agoniştilor receptorilor GLP-1, care includ Ozempic şi Trulicity  al Eli Lilly, pentru utilizarea lor aprobată împotriva diabetului.

De asemenea, a cerut farmaciilor să completeze numai reţetele care indică diabetul drept indicaţie şi a îndemnat ”toţi actorii relevanţi” să nu exporte medicamentele. (sursa)

Articolul precedentE bucurie mare printre fanii capitalismului care, în acord cu legile pieței libere, își umflă buzunarele cu bani de la stat!…
Articolul următorMinistrul ungar de externe: Fluxuri de migrație tot mai violente vin dinspre Africa