Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, afirmă într-un interviu acordat cotidianului german Augsburger Allgemeine că Ucraina și Rep. Moldova nu pot fi acceptate rapid în Uniunea Europeană.
„Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă până la gât. Sunt foarte supărat de unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat. Asta nu ar fi bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina”, a răspuns el la o întrebare privind perspectiva unei aderări accelerate a Kievului la blocul comunitar.
„Oricine a avut vreo legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor, nu este eligibilă să se alăture [UE] și are nevoie de procese interne masive de reformă”, a justificat Juncker.
„Am avut experiențe proaste cu unii așa-ziși membri noi, de exemplu când vine vorba de statul de drept. Acest lucru nu se poate repeta din nou”, a subliniat el.
Întrebat despre faptul că actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului UE, Charles Michel, par să vadă lucrurile diferit, Juncker a răspuns că „perspectiva europeană pentru Moldova și Ucraina, care se apără atât de virtuos și apără valorile europene, trebuie menținută, dar nu trebuie să fie compromisă cu speranța că acest lucru s-ar putea realiza de pe o zi pe alta prin apăsarea unui buton”.
„Dacă se înregistrează progrese în aceste țări, fie în Ucraina, fie în Balcanii de Vest, trebuie să fie posibil ca acestea să participe la anumite părți ale integrării europene. Ar trebui să lucrăm pentru a face posibilă ceva precum aderarea parțială, o formă inteligentă de extindere limitată”, a adăugat acesta.
Fostul șef al Comisiei Europene a făcut apel la tratarea „corectă” a Rusiei
Juncker a condus Comisia Europeană între 2014 și 2019, fiind ales în funcție de către Parlamentul European la câteva luni după ocuparea și anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.
Comisia sa și Juncker personal au fost criticați la momentul respectiv din cauza răspunsului slab al Bruxelles-ului față de agresiunea rusă, mai ales că aceasta a fost urmată de declanșarea conflictului separatist din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Juncker a făcut mai multe afirmații controversate cu privire la acest subiect și relațiile UE cu Moscova, fiind ținta unor critici virulente în 2015 inclusiv din partea unor oficiali români după ce a spus că occidentalii trebuie să „trateze Rusia corect” și să „îi vorbească de la egal la egal”.
El a făcut comentariile după ce fostul președinte american Barack Obama a numit Rusia o „putere regională”.
„Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din conversațiile mele cu Putin că nu accepta fraze precum cea în care Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemne asta! Nu vorbim așa de Rusia!”, a spus el, într-o conferința de presă pe care a susținut-o la Passau, în sudul Germaniei, în octombrie 2015.
„Rușii vor să fie tratați de la egal la egal și aici rușii au dreptate”, a susținut el, adăugând că aceștia „nu trebuie împinși în spatele scenei pentru că, așa cum am văzut, fac să se vorbească despre ei foarte repede”. (sursa)