Toată lumea este de acord că dascălii nu sunt bine plătiți. Este o realitate care nu poate fi contestată sau cosmetizată. Și este o realitate cu atât mai supărătoare cu cât ei sunt oamenii de la care așteptăm să ne pregătească copiii pentru viitor. Asta, în vreme ce propriul lor viitor pare tot mai sumbru.

În condițiile unei inflații ridicate, nu doar angajații din învățământ ci și cei din alte sectoare esențiale, nu doar pentru economie, ci pentru funcționarea însăși a statului, suferă. De aceea, acțiunile sociale inițiate de sindicate sunt de înțeles, iar revendicărilor lor legitime trebuie să li se găsească soluții.

Ce este mai puțin de înțeles este reacția unora dintre colegii noștri de guvernare care, cu un elan demn de o cauză mult mai bună, s-au grăbit să se spele pe mâini și să arate cu degetul către Ministerul Muncii, adică spre PSD. Iar asta arată din partea lor un cinism înfiorător și o fugă, obscenă aș spune, de răspundere.

De ce? Pentru că, nu-i așa, guvernul din care face parte ministrul Muncii se numește Guvernul Ciucă, iar acest guvern este condus, din toamna anului trecut, de către domnul  Nicolae Ciucă, președintele PNL.

De ce? Pentru că înainte de domnul Ciucă, toate guvernele din 2019 încoace s-au numit fie Orban, fie Cîțu, la rândul lor președinți PNL. Iar miniștrii Educației în aceeași perioadă s-au numit, dacă s-a uitat, Anisie, Cîmpeanu sau Deca, și ei lideri ai PNL.

De ce? Pentru că de aproape un deceniu încoace Educația se află sub înaltul patronaj al lui Klaus Werner Iohannis, la rândul lui fost președinte PNL și, mai mult, în calitate de Președinte al României, inițiatorul fantomaticului program denumit pompos ”România Educată”…

Colegii noștri se grăbesc acum să arate spre PSD. Dar o fac în van.  Românii nu au uitat că din 2019 încoace cei de la PNL au avut și timp, au avut și șef de stat și șef de guvern, au avut și majoritate parlamentară pentru a evita situația de acum. Cinismul unor peneliști este absolut!

Românii știu însă că PSD este partidul care, ca de fiecare dată, s-a mobilizat și acum pentru a găsi soluții reale și pe termen lung pentru dascăli, încercând să rezolve probleme, lebede negre clocite ani de zile de nepăsarea altora. Și va fi la fel de fiecare dată pentru că, spre deosebire de alții, PSD nu fuge de problemele românilor ci încearcă mereu să le găsească soluții optime.

Declarație politică, Senatul României, Mai 2023sursa

Articolul precedentCât de mare este nenorocirea păcănelelor în România
Articolul următorCiucă nu își depune mandatul, rotativa se amână