Ceea ce se petrece cu asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) din România este în același timp revoltător și inacceptabil! – a spus senatorul bihorean Florian Bodog într-o declarație politică susținută săptămâna aceasta în Parlament.

Nu se poate ca RCA-ul din România să ajungă mai scump decât în Germania sau Statele Unite ale Americii! – a mai spus senatorul bihoren.

Nu putem accepta, spune Bodog, ca firmele de asigurări, sub diverse pretexte, să continue nestingheriți să-i jefuiască pe români și asta chiar sub ochii unei autorități de supraveghere financiară plătită cu bani mulți tocmai pentru a preveni așa ceva! Nu putem să ne facem că nu vedem că o autoritate de stat – conducerea căreia am numit-o chiar noi, parlamentarii României – a ajuns o organizație complice cu niște hoți dovediți. În loc să-i protejeze pe români, ASF păzește spatele unor firme rapace după profit!

Vă reamintesc, a mai spus Florian Bodog, că mass media a arătat cu documente (obținute de la autoritățile din străinătate) că falimentul City Insurance, care a dus la mărirea cu 71% a prețurilor RCA în 2022, a fost, de fapt, o fraudă generalizată. Folosindu-se de conturi false, care nu existau, ca să garanteze o solvabilitate, la rându-i inexistentă, grupul City a scos din România sute de milioane de euro, iar justiția nu a descoperit nici până acum vreun responsabil.

De asemenea, spune senatorul bihorean, nu trebuie să uităm că până la 1 februarie 2023, statul român a plătit 350 de milioane de euro pentru trei societăți de asigurări aflate în faliment (Astra, Carpatica, City), iar în ultimele zile, am aflat că se pregătește falimentul unei alte companii, Euroins. Aceasta este ”lider” de piață cu aproximativ 35%, conform celor mai recente cifre de piață, și peste 2,5 milioane de asigurați RCA.

Nu în ultimul rând, vă aduc aminte că brokerii și societățile de asigurări din România au obținut anul trecut încasări record, unele firme chiar și-au triplat profitul. În condițiile în care piața asigurărilor din România este una înfloritoare, nu găsesc nicio explicație logică cum de toate aceste companii serioase și cu sprijin puternic în țările din Occident ajung să falimenteze! Nu cred că este o coincidență nevinovată! Din contră!

Am ajuns într-un punct critic care afectează milioane de cetățeni și aduce în prag de faliment foarte multe dintre firmele de transport! Cred, spune Bodog, că statul trebuie să intervină de urgență pentru a opri excesele unora care încearcă să profite în mod necinstit de pe urma unei situații complicate. Trebuie să oprim jaful la drumul mare practicat cu aceste firme de asigurări!

Plafonarea prețurilor este nu doar o măsură necesară! Ea este chiar obligatorie! Iar această plafonare trebuie să se raporteze nu la prețurile mărite în mod suspect, ci la cele anterioare ultimei actualizări a ASF! – a mai spus Florian Bodog. (sursa)

Articolul precedentCutremur pe piața RCA! Consiliul ASF ar fi decis să ridice autorizația companiei Euroins, care intră în insolvență
Articolul următorOraşul din România care se “bate” cu Barcelona sau Washington. Este în topul locurilor din lume care merită vizitate în 2023, realizat de revista Time