Dacă grâu avem din belşug şi-l dăm pe nimic străinilor, aflaţi că porcul românesc este aproape pe cale de dispariţie. Producem în ţară doar un sfert din carnea de porc pe care o mâncăm. Restul de 75% cumpărăm de afară.
Şi din nou avem de-a face cu un paradox tipic românesc. La poarta fermei, puţinii producători de la noi, primesc pe kilogramul de carne de porc cel mai mic preţ din toată Europa. Statul nu intervine cum nu intervine nici în a-i sprijini în problemele pe care aceştia le au cu pesta africană.
În acelaşi timp, la raft în magazine, din septembrie sunt aşteptate scumpiri cu 25% la carnea de porc.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a declarat în exclusivitate la News Hour With CNN, că fermierii se află într-o situaţie dramatică.
“Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi preciziat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem. Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm. Avem nişte realităţi istorice. Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi. Asta a condus la o scădere semnificativă numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă.
Există şi paradoxurii. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm. Noi ca fermieri suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%., pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a decarat Ioan Ladoşi.
De asemenea, Dimitrie Muscă, unul dintre puţinii crescători de porci care au mai rămas în ţara noastră, a declarat că nicio autoritate a statului nu a venit în sprijinul fermierilor. (sursa)